2023-04-04
嗰日趁未落雨,就快快步行到呢間我一直都想到訪的bean to cup 日式珈琲店。一入到去店內,右手邊放咗好多好多款生咖啡豆,原產地來只世界各地。太多選擇但唔知揀邊款咖啡豆做手沖咖啡好添。坐低見到枱上有個牌,掃code到網頁,回答幾條問題就可以推介適合我的咖啡,最後介紹咗4款咖啡豆,又真係好似幾啱我,就點一款試吓先☕️呢度,先到櫃檯點餐和付款,之後店員會比個號碼牌,叫到呢個號碼就可以去取飲品和食物。我哋點咗2杯飲品和2件蛋糕。☕️ America Hawaii Kona Fancy Washed (HK$138).喺美國夏威夷Kona地區盛產的咖啡豆其實好少,仲要係Kona Fancy級別的產量更少.由於火山土壤及陽光、雨量、温度都有利於栽種出優良火山咖啡豆,所以會有奶油、蜂蜜、可可、拖肥糖、黑朱古力等醇厚的味道.當日天氣比較冷濕的關係,店員建議趁熱飲會是最佳味道.熱飲,真係有濃厚的奶油黑朱古力味,味道不苦,反而有少少拖肥蜜糖的甜味,味道好好👍🏻🍓 士多啤梨朱古力特飲 (HK$53).剛好仍然是草莓季,朋友不得不點來應節.外表是美美的,有粉紅色到朱古力色的漸層效果,攪拌後是濃郁的朱古力味,
.當日天氣比較冷濕的關係,店員建議趁熱飲會是最佳味道
Hand-drip Coffee - America Hawaii Kona Fancy Washed
🍓 士多啤梨朱古力特飲 (HK$53)
.剛好仍然是草莓季,朋友不得不點來應節
.外表是美美的,有粉紅色到朱古力色的漸層效果,攪拌後是濃郁的朱古力味,帶有些少草莓果甜味,幾特別
.值得一提是呢度用紙飲管,
士多啤梨朱古力
🍓 士多啤梨奶油卷 (HK$58)
.是季節限定款式
.蛋糕口感軟綿、綿密,微微蛋香
.鮮奶油輕盈,入口creamy不太甜
.主角一定係草莓,飽滿多汁,酸中帶甜,好正!
士多啤梨奶油卷
🍰 100%有機抹茶巴斯克芝士蛋糕 (HK$48)
.平凡的外表,但豐富內涵,入口綿密,有濃厚的抹茶和芝士味道,雖然蛋糕質地不是流心類,不過配咖啡一流👍🏻
100%有機抹茶巴斯克芝士蛋糕