2019-11-20
喺香港好少食呢款酸菜魚,多數都係上大陸食,突然口痕,知道這個分店新開張,位於尖沙咀,好方便,一於試下!七點未夠上到去人潮未算擠擁,靠窗座位仲有維港美景欣賞,店舖光猛闊落,叫咗一盤二人份嘅招牌酸菜魚,原來已經好大盆,比預期大好多,我哋只係叫咗微辣,所以辣度完全可以接受,魚嘅份量都好多,加埋自己order嘅配菜份量絕對足夠! 魚嘅肉質比較firm, 唔會一夾即散,唔會好”煤”, 所以食落口感很好,而且酸同辣嘅濃度協調得好好,好滿意! 另外加咗午餐肉,筍片等等配菜,都好高質素,由於真係好大盆,所以已經好飽!不得不提,叫了比較有驚喜嘅 “避風塘魚腩”, 外表是炸脆,內裏是魚腩魚骨魚肉,非常香口,鍾意食骨嘅朋友一定很喜歡,有少少似流浮山招牌名菜炒球炆骨嗰種感覺,值得一食!最後叫咗一碟菜心中和下味道,加埋之前叫咗兩碟前菜,手拍青瓜同埋木耳,味道都好中宗,好食。(另外,有窩心位,餐桌上加咗USB叉電器,這一點值得加分!)
魚嘅肉質比較firm, 唔會一夾即散,唔會好