2021-01-05
今日同朋友去左香港仔呢間九井食堂食日本野。🦑海苔魷魚 $28呢個係炸嘅,但同平時嘅炸魷魚唔同嘅係,佢炸粉當中夾雜着啲紫菜碎,所以食落會有紫菜味,都幾特別。🧀芝士年糕 $22有兩件,我鍾意芝士年糕嗰種糯米入面夾雜住芝士嘅味道,雖然知道可以就咁買,但每次一見到就會忍唔住order。🌽焗芝士粟米 $18甜甜嘅粟米粒上面舖住一大片灸燒過嘅芝士片,都唔錯。🐥唐揚雞球 $25有五粒,雞肉都幾滑,$25幾抵。🦀九井芝士軟殼蟹卷 $58有六件,每件都好大件,有勁多飯,好飽。🦀軟殼蟹手卷 $25軟殼蟹都幾大件,手卷入面仲有少少青瓜絲同沙律醬,幾夾。🌊海膽手卷 $35朋友話佢好耐冇食海膽所以叫左。🍣三文魚刺身(四片)$40每片都幾厚,充滿油香,好食。🐷芝士泡菜豚肉飯 $68飯同芝士泡菜豚肉鍋係分開嘅。豚肉係一粒粒角切而唔係一片片嘅,唔會太靱。芝士超級拉絲,夾極都夾唔斷。係略嫌甜左少少,不過就唔會太辣,就算唔食辣嘅朋友都應該會食到。飯有得揀少飯/正常/多飯,但因為已經叫左好多野食,所以我地揀左少飯。🥚茶碗蒸 $10叫左嘅豚肉飯之後加個茶碗蒸都只係要加$10,抵。🍣鰻魚壽司(兩件)$20係正常嘅鰻魚壽司。$2
🦑海苔魷魚 $28
🧀芝士年糕 $22
🌽焗芝士粟米 $18
甜甜嘅粟米粒上面舖住一大片灸燒過嘅芝士片,都唔錯。
🐥唐揚雞球 $25
有五粒,雞肉都幾滑,$25幾抵。
🦀九井芝士軟殼蟹卷 $58
有六件,每件都好大件,有勁多飯,好飽。
🦀軟殼蟹手卷 $25
軟殼蟹都幾大件,手卷入面仲有少少青瓜絲同沙律醬,幾夾。
🌊海膽手卷 $35
朋友話佢好耐冇食海膽所以叫左。
🍣三文魚刺身(四片)$40
每片都幾厚,充滿油香,好食。
🐷芝士泡菜豚肉飯 $68
🥚茶碗蒸 $10
叫左嘅豚肉飯之後加個茶碗蒸都只係要加$10,抵。
🍣鰻魚壽司(兩件)$20
係正常嘅鰻魚壽司。$20兩件算平。
🍨Movenpick雪糕 $12
原價$18,不過叫左午餐之後加呢個雪糕就只係要加$12,抵。我地叫左兩杯,一杯係雲尼拿味,一杯士多啤梨味。Movenpick嘅雪糕相信都唔洗多作介紹,好食。
呢間真係幾抵食,有機會應該都會再食。