2016-03-14
今日起身諗住出銅鑼灣行下街,路經燈籠街,想食拉麵既癮起,見到呢間Bari-uma 拉麵鋪買相好似唔錯,外面餐牌既相片d叉燒大大塊好juice就試呢間 入到去我同男朋友就先黎一人叫左一碗拉麵,叫左大大塊叉燒招牌菜,特盛灸燒豚玉拉麵,醬燜雞叉燒味玉拉麵,兩麵拉麵上枱時熱到出曬煙,d香味同d煙一陣陣咁飄埋黎, 招牌菜真係招牌菜食落塊d麵質軟硬適中有q彈既感覺,炙燒豚肉燒到一陣濃香既炙燒香味,一大啖咬入口juice陣陣肉香簡直係刺激味蕾,佢呢個湯底都襯番碗麵既主題係比較濃郁既但濃得黎唔會過咸,而湯上面仲會配上一少塊特製香辣醬令成碗面有畫龍點睛既校果,令到成碗麵口感更加豐富起黎,配埋拉麵既好朋友香蔥木耳點會唔口水流,喜歡濃味啖啖肉既朋友仔黎到就一定要叫呢碗特盛灸燒豚玉拉麵試下,炙熱豚玉好正呀,一定唔會令你失望! 而另一碗醬燜雞叉燒味玉拉麵,就選用左燜雞黎做一塊塊既叉燒,份量方面都唔會輸,都係大大塊叉燒,呢個雞叉燒係小小甜味,相對炙燒豚肉冇咁濃厚肉感,湯底係濃而不膩,仲有半熟既玉子蛋,一啖麵再一啖半溶蛋黃,蛋香同麵不停係口腔打轉最完美既配答,真係忍唔住食多
羽根餃子燒好特別,師傅會做到好似日本居酒屋食到既餃子咁餃子既底部會煎到有一層好薄既薄脆,食落就脆卜卜咁,餃子就係比比較淡味唔會係好濃味個種餃子都唔錯既
如果路徑燈籠街想食下大大塊炙燒叉燒拉麵既話不防試下呢間bari-uma 拉麵,價錢合理,味道不錯,喜歡大口大口炙燒肉,濃濃湯底真係一個唔錯既選擇!