2017-06-19 42 浏览
今晚又同朋友出動搵食😂見她這麼喜歡吃海鮮、而我又想試好耐、便決定食這間😄位於大坑的九重鮮一坐下、店員便為我們遞上餐牌、我們看了一會後、便揀了「首爾塔」套餐、粥底就揀了人蔘雞。下單後、店員先送來4款前菜,另外還要挑選2款醬汁。醬汁方面:這餐廳的醬汁款款都好特別、好新穎。我就揀了 1)掂掂醬(蒜蓉辣醬) 2)黑白倆道(黑蒜)店員先將人蔘雞放於最底層、然後便開始蒸海鮮了、好期待啊😌頂層有支溫度計、店員說溫度升至90度、便可食喇。店員建議這層用5分鐘完成,要不然、第二層的海鮮便會過熟、咁就會老晒架喇😂不過、大家不用怕會過了時間、因店員會放低一個5分鐘既計時器漏斗、提醒大家🤣第一層:蟶子、象拔蚌、北寄貝(蟶子:超大隻、蒸的時間剛剛好,爽口鮮甜)(象拔蚌:新鮮鮮甜、一點也不韌)(北寄貝:鮮甜又有咬口)店員建議飲埋d湯、因全是海鮮精華、正!點上黑蒜醬汁來食、令到海鮮的鮮味更加特出第二層:海蝦、刀蚌、元貝、野菜百葉豆腐(海蝦:算幾大隻、而且蝦頭有膏、肉質彈牙)(刀蚌:正在無沙😁)(元貝:元貝肉厚、新鮮鮮甜而且肉嫩、不會太韌,我連湯都無放過,飲晒😂)第三層:海花蟹,大花蛤、新鮮花尾龍躉、日本南瓜,爆濃芝
位於大坑的九重鮮

下單後、店員先送來4款前菜,另外還要挑選2款醬汁。
醬汁方面:這餐廳的醬汁款款都好特別、好新穎。
我就揀了 1)掂掂醬(蒜蓉辣醬) 2)黑白倆道(黑蒜)

店員先將人蔘雞放於最底層、然後便開始蒸海鮮了、好期待啊😌

頂層有支溫度計、店員說溫度升至90度、便可食喇。

第一層:蟶子、象拔蚌、北寄貝
(蟶子:超大隻、蒸的時間剛剛好,爽口鮮甜)
(象拔蚌:新鮮鮮甜、一點也不韌)
(北寄貝:鮮甜又有咬口)
店員建議飲埋d湯、因全是海鮮精華、正!
點上黑蒜醬汁來食、令到海鮮的鮮味更加特出

第二層:海蝦、刀蚌、元貝、野菜百葉豆腐
(海蝦:算幾大隻、而且蝦頭有膏、肉質彈牙)
(刀蚌:正在無沙😁)

第三層:海花蟹,大花蛤、新鮮花尾龍躉、日本南瓜,爆濃芝士丸
(海花蟹:雖然不算好大隻、但蟹殼薄身、易於進食。肉同蟹蓋都有好多膏、而且肉質幼嫩)
(大花蛤:肉厚多汁、鮮甜且不韌,蒸的時間掌握得好好)
(新鮮花尾龍躉:令我有驚喜的感覺😍魚肉厚身且嫩滑)
(爆濃芝士丸:話明爆濃、即係有好多芝士啦、芝士控必定喜歡。但要注意不要立即放入口喔、攤一攤先、不然會淥損脷架)

第四層:鮑魚,厚切黑椒牛脷、日本蕃薯,粟米,墨汁豚肉丸
(鮑魚:都算大隻的、而且肉厚彈牙、果然沒有令我失望😄)
(日本蕃薯:好香甜、好味、我忍唔住食晒2片🤣)
(墨汁豚肉丸:爽口彈牙、好特別、從未食過)

終於來到最底層了、其實已經飽了九成😜但看到果粥底又綿、雞肉又嫩滑、再加上有蜆有年糕,雖然人蔘味不算太特出、但完全是所有海鮮鮮味的精華所在、好吸引啊!

我又忍唔住食了一大碗😂

縱然、我同朋友每人都食了一碗、但餘下還有一碗多的份量、我們又怎能浪費食物呢。

最後、店員便細心地為我們打包好、帶回家給家人做宵夜😜

整體來說:1)用料新鮮。2)醬汁設計很用心。 3)店員服務細心、而且有禮貌。
2017-06-14