2011-08-02
食飯前先睇openrice網友建議,兩個人點左石榴咕嚕肉、一口牛柳粒、皮蛋子薑、金腿翡翠苗、爺爺栗子燴雞、桶仔飯同埋梅州醃麵(客家菜系列)。除皮蛋子薑裡面o既子薑,其他食物一上枱睇覺得分量少,好在食到最後都夠飽。最好食係牛柳粒,牛肉唔會太熟,好香口。石榴咕嚕肉係肉粒、無骨,比起牛柳粒仲要細。整體味道係唔錯,但有好多圓形、爽口o既 (唔肯定係咪”石榴”) 朋友覺得ok,我個人唔太鍾意。金腿翡翠苗上金腿切成極幼絲,好似跟小籠包o既薑絲一樣幼細,只有極淡金腿味道。金腿、翡翠苗兩者味道分開,只係放埋同一隻碟上。皮蛋子薑係唯一由頭食到尾,食足兩個鐘頭。皮蛋只有一隻,但子薑份量異常多。爺爺栗子燴雞我地以為係煲仔菜,上枱先知係一個椰殼…椰汁味濃,但覺得似將椰汁、雞肉、栗子、椰肉分別煮好再放入殼就算。飽肚之選揀左桶仔飯同梅州醃麵,最穩陣。之前有好多網友提到侍應無禮貌,我訂位接線服務員係ok o既。入座後坐左半個鐘等朋友,眼見有D侍應係好主動招呼客人,有講有笑,但只限面對我隔離枱熟客!我舉高手幾次搵侍應點菜,其中次個後生男職員扮睇我唔到(就係之前同隔離枱傾得好開心o個位),點菜時問女侍應餸裡面有無菇類(
飽肚之選揀左桶仔飯同梅州醃麵,最穩陣。
之前有好多網友提到侍應無禮貌,我訂位接線服務員係ok o既。入座後坐左半個鐘等朋友,眼見有D侍應係好主動招呼客人,有講有笑,但只限面對我隔離枱熟客!我舉高手幾次搵侍應點菜,其中次個後生男職員扮睇我唔到(就係之前同隔離枱傾得好開心o個位),點菜時問女侍應餸裡面有無菇類(朋友唔食得菇),女侍應唔答我,即係落單就落單,唔好問/講其他野……. 尾聲都有一位戴眼鏡高大男職員係好o既,見我地睇甜品餐牌會介紹一下。呢餐埋單原價$4xx,信用卡折後$2xx(連加一)。
總括,因為朋友有六折先會去。