2017-09-06 95 浏览
首次粥底火煱平時食得多蒸氣火鍋,今次輪都輪到要試吓有米粥嘅粥底火鍋!十分不錯!入到去有三款選擇,主要是食材不一樣,我只是選了最平那個,但係已經心滿意足了。首先會有粥底煲滾,然後就落海鮮配料,一出場嘅係最好味嘅貴妃蚌,好大隻,而且好鮮甜,非常新鮮,一啲沙都冇,剝左幾剝就食得,爽口,彈牙,正!跟住有大蝦,好有蝦嘅新鮮味,沒有雪藏的感覺。然後落了一推蜆,花甲,又大隻又細隻,同樣都係冇沙,鮮甜!跟住仲有多寶魚,魚肉好滑,好嫩,唔夠食啊!之後有主打嘅蟹,係海花蟹,啖啖肉,全隻相,連埋蟹蓋,解膏一流!跟住就係鮑魚,當然都係非常新鮮呀,好容易就退咗殼,咬落去爽口彈牙,我好鍾意。除咗海鮮之外,仲有肥牛,響鈴,凌魚肉等等嗰啲選擇,肥牛出乎意外地超水準,要加單!飲品方面非常有特色,竟然有芋香奶茶,同埋有可樂配或者用忌廉陪嘅特飲,到最後唔使講食個粥,當然係啖啖精華,食到最後已經煲到軟綿綿,冇得頂!
首次粥底火煱

2017-08-28