我唔系第一次帮衬「茶聊」,之前周末嚟食要排队等位,心谂楼上Cafe仔有乜咁巴闭,但食完之后发现啲食物又真系几好食㖞🙈。呢日就带咗朋友嚟食晏,Try try~。平日嘅中午时份,餐厅仍保持高人气👏,有机会要等阵位先入得。客人先入座,然后再出去收银处落单俾钱,店员其后就会将食物送上。⚠️客人要记住枱号先好行出去落单呀!午市套餐选择颇多的,有饭面同扒拣,同时,亦有包类、全日早餐、沙律同小食等。价钱由$78至$178不等,最贵嘅项目系龙虾包,都合理嘅。另外,当然唔少得饮品Menu🥤。午餐附送餐汤,呢日系蕃茄汤🍅,对我嚟讲有点儿太酸。藜麦大虾牛油果沙津配百香果汁($108),我朋友系一定要食沙律𠮶啲人嚟。🥗沙律份量几多,菜菜新鲜,🦐虾就有四大只!我最欣赏嘅地方系百香果汁好开胃,甜甜哋又酸酸哋,绝对好过重口味嘅黑醋汁。白酒煮蚬配意粉($98),第一眼望到碟意粉心谂啲蚬去咗边呢👀?原来蚬肉沉归底,被意粉盖住哂,虽然蚬唔大只,但胜在新鲜。🍝主角意粉好好食😋,质感弹牙有嚼劲,而且每条分明,无浆埋一饼嘢,另外仲配埋三色椒丝增加口感。🍾白酒汁唔算好浓酒味,反而蒜味几出,令意粉有啲似Aglio e Olio。由于
蕃茄汤
午餐附送餐汤,呢日系蕃茄汤🍅,对我嚟讲有点儿太酸。
藜麦大虾牛油果沙津配百香果汁
白酒煮蚬配意粉
白酒煮蚬配意粉($98),第一眼望到碟意粉心谂啲蚬去咗边呢👀?原来蚬肉沉归底,被意粉盖住哂,虽然蚬唔大只,但胜在新鲜。🍝主角意粉好好食😋,质感弹牙有嚼劲,而且每条分明,无浆埋一饼嘢,另外仲配埋三色椒丝增加口感。🍾白酒汁唔算好浓酒味,反而蒜味几出,令意粉有啲似Aglio e Olio。由于意粉好食,所以略嫌份量争少少,多1/4就好。
有机10谷饭配烟三文鱼蕃茄忌廉汁
有机10谷饭配烟三文鱼蕃茄忌廉汁($88),呢碟饭畀我嘅第一个感觉系好健康,第二就系卖相吸引😍,面头嘅烟三文鱼砌成朵玫瑰花🌹。除咗面头有三文鱼之外,饭入面亦加入咗煮熟嘅烟三文鱼块。🍚十谷饭嘅口感十足,几特别,我觉得似食紧豆多过饭,哈哈。份量好多,一定够饱,不妨一试。
脏脏黑糖珍珠鲜奶
饮品方面,我哋都转咗特饮,分别系脏脏黑糖珍珠鲜奶(原价$44, 跟餐加$14)同香芋紫米奶绿(原价$43 , 跟餐加$13)。珍珠奶茶由于系黑糖口味,所以无得拣甜度。本身惊会太甜,但实际上又OK㖞,明治鲜奶本身几滑兼唔甜,系珍珠先甜,但亦未至于腻,又够Q弹,好饮🤤。朋友话佢𠮶杯都好足料,有好多紫米同芋蓉粒。
总括嚟讲,茶聊咁受欢迎系有原因,食物素质令人满意。虽然呢度系自助落单,但店员们整体服务唔错,有礼貌又够主动👍。环境方面,门口走廊处有落地玻璃同打卡位,啱哂一众靓女们影相。餐厅位置方便,嚟食嘢、或者歇下脚、饮杯茶、聊一聊亦得,得咗😆。
2020-10-28
脏脏黑糖珍珠鲜奶