2015-11-06
前排過黎西環食飯,開心大發現左呢條隱世第三街,今晚收工一於疊賣心水過黎試一試!
今日叫左碗黑薯糕,豬手,帆立貝,溏心旦,八爪魚餅冬蔭公馬來西亞手工面加有機蕎麥面。黑薯糕,係蒟蒻既口感,幾得意但無咩實際既味。豬手係另外用碟分開上,份量唔少,膠質幾多,肉質亦夠曬淋,整得幾入味!帆立貝又幾大粒,並無海鮮既腥,而且肉質仲好嫩滑tim,不過得一粒,哈哈!溏心旦係原隻上,呈半流心狀,質地香滑,口感細緻,無叫錯!!八爪魚餅做得亦幾有咬口,應該係自家制出品,魚粒做到煙煙unun咁,軟得黎有嚼頭,有點魚旦味。湯底有清新既芽菜,帶微酸辣味,椰奶味唔會好濃,淡淡然香辛既調味令食材同面底都吸收到充足既味道。本來好想食昆布面,點知又賣曬!後來叫左手工面加蕎麥面,未食已覺得好醒胃!!蕎麥面本身無咩味,但就好健康,加上冬蔭公汁幾香。手工面係細條幼身咁,望落刺米粉,食落幾淋身!生菜包30製作需時,呢個唔係平時有好多生菜俾你自己鍾意幾多“”不“”幾多豬肉包住食既,而係一早用菜包好肉既三份仔,不過咁仲方便啦!呢個生菜超爽口新鮮,豬肉碎唔鬆散,亦都無過咸,有點蔴油香味,配上香口芝麻同芫茜,感覺特別有心思。價錢好抵食,哇哈哈
生菜包30
製作需時,呢個唔係平時有好多生菜俾你自己鍾意幾多“”不“”幾多豬肉包住食既,而係一早用菜包好肉既三份仔,不過咁仲方便啦!呢個生菜超爽口新鮮,豬肉碎唔鬆散,亦都無過咸,有點蔴油香味,配上香口芝麻同芫茜,感覺特別有心思。價錢好抵食,哇哈哈,我就真係無食過三十蚊有交易既生菜包喇!你試過未呢?!
開放式廚房既設計,客人可聽到廚師切菜聲響,好似感覺特別新鮮!港島區黎講,四十幾有交易仲無加一,實屬經濟實惠!可能我人重口味,呢度同平時食既濃味食物唔同,多左份清新!!