2021-09-13 565 浏览
餐廳價錢大眾化媽咪今日要同樓下阿姨去行山,所以夜晚唔煮飯,咁我就梗係同Ivy食埋晚飯先返屋企啦 。所以我同佢就去咗銅鑼灣嘅金百利廣場食錫子圓啦。餐廳地方環境都乾淨舒服,職員同收銀嘅服務態度都幾好,啲嘢食又唔貴,價錢平民大眾化,即叫即整,雖然等嘅時間唔算快,可能因為又要焗,但係出嚟熱辣辣都好好食。我哋叫咗個$148嘅二人餐 ,連埋其他嘢飲跟餐加$5,總共$158,平均每個人大概$79。兩人套餐包括可以叫兩個餸菜,兩個小食,同埋兩杯嘢飲。香烤海鱸魚呢款海鱸魚等就等得耐啦 ,可能因為要烤焗,不過出到嚟嘅時候熱辣辣,仲要用錫紙包住,感覺好高檔,而且海鱸魚嘅外皮好脆口,香味四溢,平時好少食魚嘅我都忍唔住即刻用筷子夾嚟食,又冇魚腥味,而且香脆可口。秘製糖醋肉平時食咕嚕肉都食得多,以為呢個餐廳嘅秘製糖醋肉同咕嚕肉差唔多,但係原來好唔同。呢間餐廳嘅糖醋肉有啲似豬扒切件,切到一小塊一小塊咁。肉質就被咕嚕肉更加軟身。同樣都係酸甜酸甜,但係咕嚕肉係偏酸嘅,呢款糖醋肉就有啲鹹鹹地。用嚟送飯都幾開胃。涼拌青瓜涼拌青瓜本身就清脆可口,再加上青瓜裏面嘅水份本來就多,所以食落口就有一種清甜嘅感覺。不過呢間餐廳用咗辣味
餐廳價錢大眾化

兩人套餐包括可以叫兩個餸菜,兩個小食,同埋兩杯嘢飲。

香烤海鱸魚

秘製糖醋肉

涼拌青瓜
涼拌青瓜本身就清脆可口,再加上青瓜裏面嘅水份本來就多,所以食落口就有一種清甜嘅感覺。不過呢間餐廳用咗辣味黎整呢個涼拌青瓜,裏面加咗七味粉等等其他嘅配料,食落口辣辣地,清甜之中帶點辣咁,刺激又好味。

涼拌秋葵
平時涼拌秋葵喺其他餐廳食通常都係用醋或者用蒜頭,今次呢間餐廳又係用咗辣味黎整呢個涼拌秋葵。呢種辣喺其他餐廳比較少見,但係食落口又幾好味,刺激味蕾之餘仲刺激埋食慾。

羅漢果茶
呢杯羅漢果茶加$5,味道甜甜地,但唔會好甜。

桑椹蜜
呢杯跟餐一樣加$5,酸酸甜甜嘅味道。
2021-09-09