2019-08-25 89 浏览
這幾年香港開了很多古式古香的火鍋店, 剛好跟朋友去中環, 打算別完火鍋再下場喝酒, 於是去了一間朋友推介的店。距離中環站要行一陣子, 不過距離都還好, 樓上店, 地方夠大, 坐得相對比地下鋪好得多。我們人數4個, 所以只叫了個蜂巢豆腐白湯鍋, 鴨血同豆腐可不斷加, 不過我們都是女生食量不大就沒添加到, 如果朋友裡邊大胃王來食幾抵。湯底已經很多料, 所以非常濃味, 可趁熱飲一碗湯暖下胃, 個味唔錯。叫左個午餐肉(煎底), 就咁食其實都好香, 我們未下湯已忍不住食左一半哈哈。另外叫碟鴛鴦滑滑拼盆-黑松露墨魚滑同手打靚蝦滑,  都幾新鮮所以質感都彈口。配埋湯好香, 不錯不錯。然後又叫了個脆鯇魚腩, 好大一塊, 魚肉都不少, 不用燙好久食味道同魚肉的口感會較好。因個湯底好正, 所以叫了個稻庭烏冬配著湯底吃, 感覺好好, 因為湯底本來就好夠味, 加上魚同海鮮滑, 多左少少鮮味連烏冬食感覺好夠味。