2018-11-13 2857 浏览
系太子买完嘢,行下行下黎到呢条街,原来都几多食店,就系行到呢间食店门口,被呢幅相吸引住..............系门口有蔡澜嘅黎食过嘅相片,连蔡SAN都食过,食物水准应该有保证,就推门入内多种款式饺子当然系呢度嘅主打食物,原来仲有云吞、面类、小食及饮品供应枱上放满各式酱料,仲有一樽腌萝卜腌萝卜自己钟意食几多就夹几多,酸甜爽脆,未食饺子前我已经食左一碟......哈..哈......至尊松茸猪肉饺 ($72)跟状元九鼎汤 (系粉葛汤)先饮啖汤,好香粉葛味,无油无盐,感觉相当健康而只松茸猪肉饺食到有松茸味,口感腍身; 饺皮厚薄度适中,馅料比例唔会太多,可以有空间食多几只!汤饺中点了呢碗云耳椰菜猪肉饺 ($39),一碗有7只,汤底亦系粉葛汤,可以连饺带汤全碗食晒馅料有脆口嘅云耳椰菜,与腍滑嘅猪肉互相配合,口感带黎两种层次!自家制山楂雪梨水 ($20),餐牌上仲写上有山楂、甘草、麦芽、冰糖等多种材料,呢D秋季天气饮就岩饮,味道几香山楂味,酸甜味几滋润开胃,好过饮汽水!系等紧煎饺出场时,食住呢客野味酸辣云耳 ($25),伴有紫洋葱,味道带点麻香味,云耳爽口!同一时间想试两款馅料,可以叫双拼煎饺

枱上放满各式酱料,仲有一樽腌萝卜

至尊松茸猪肉饺 ($72)跟状元九鼎汤 (系粉葛汤)
至尊松茸猪肉饺

先饮啖汤,好香粉葛味,无油无盐,感觉相当健康

云耳椰菜猪肉饺

自家制山楂雪梨水

野味酸辣云耳

同一时间想试两款馅料,可以叫双拼煎饺,呢客系大白菜拼元贝
双拼煎饺

只只煎得金黄色,望落卖相吸引,个人喜欢点醋汁食!

煎得皮脆内软,元贝饺食到元贝丝,食完唔会痴牙,几香元贝味,估唔到用黎做饺子馅都几得㖞!

而另一款为大白菜,惯常饺子馅料,大白菜食落甜美多汁,平凡中食到惯常口味!

免加一,价钱相当大众化,下次可以再试下另外款式嘅饺子先!
用餐时段
至尊松茸猪肉饺