2010-04-17
今日亞仔要返學校搞 function, 我同老公就自然去飯堂攪掂。上次嚟鴻星已經係一個月前,張點心紙上部份食品亦已換上新款式。鴻星就有呢度好,除咗點心精緻外,間中都會搞搞新意思,唔會好似附近東江好棧咁,食嚟食去都係嗰幾款,毫無新意。煲仔牛肉飯 ($10) --- 仍然保持一貫水準,牛肉淋淋地,好好味皮蛋瘦肉粥 ($8) --- 用匙羹筆起啲粥,原來啲粥好杰好多料,唔錯珍珠糯米雞 ($8) --- 一籠 2 隻,餡料份量適中,不過不失西杏甘露撻 ($6) --- 一碟 4 個,好迷你,似飲宴最尾嘅美點相輝啲點心咁,雖然不至於非常好味,但幾有新意,撻邊少少脆,都算鬆化鴻圖燒賣 ($7) --- 叫咗兩隻,都幾好食蓮蓉西米布甸 ($10) --- 老公唔鍾意食蓮蓉,話太甜,但我呢個嗜甜的小女人,當然覺得剛剛好,有蓮蓉香味埋單$67.10,平得嚟又好味,唔怪得我同老公都喜愛嚟鴻星飲早茶。
鴻圖燒賣 ($7) --- 叫咗兩隻,都幾好食