第三站

Station 3 Cafe
2019-07-21 3881 浏览
早年啲楼上食肆以啲小店居多,但依家,随着食厦嘅出现,楼上铺都为分喺细店定大店,边类型、咩规模嘅餐厅都有,所以,相信搬上楼竞争一样唔细,生意一样唔易做。若能屹立得住,必定有其原因,最近到访嘅「第三站」就喺见其风评不俗,又有老友试过,较有信心一试嘅楼上西餐厅。搬楼上铺都喺想悭啲租金,自然会将啲地方用到尽,做多少少生意增加收入,但踏入餐厅,枱櫈嘅编排比预期好。一室以白色为主调,装修简约,用上高椅背梳化,阔落好坐。而最吸晴喺摆放唔少三眼仔同迷你兵团嘅公仔,令环境注入几分活力。此外,近门口更摆放唔少棋类、智力游戏,喺唔少楼上咖啡店嘅必备,亦吸引唔少年青人嚟饮杯嘢,打吓趸。主餐牌主要喺印有一系列特饮、咖啡、朱古力、奶昔、乳酸、梳打、沙冰、花果茶……等等,选择超多。而背页就喺一系列特色小食及沙律,最啱大棚人点嚟「些牙」共享。不过,讲到晚市,主打而又划算嘅就梗喺晚市套餐啦,A-H一共8款选择($88-$116),包$34饮品一杯,但可以拣其他嘢饮,只需补差价就得喇,非常有弹性。而且,更可加$30,配埋一份田园沙律及甜品,抵㖞。田园沙律好简单嘅沙律菜,却就淋上大量胡麻酱汁,唔可以讲有咩好特色,但沙律菜够
田园沙律

好简单嘅沙律菜,却就淋上大量胡麻酱汁,唔可以讲有咩好特色,但沙律菜够爽脆,胡麻酱又香浓,整体都唔错。
田园沙律
西班牙烟鸭胸烩饭 $102

主菜方面,同老婆都不约而同拣咗烩饭,睇外观都有几分似西班牙海鲜饭咁款。食落,感觉饭粒都湿润,可以拉起收少少芝士丝,个味道带点蕃茄香,不过,就欠缺意大利饭咬落𠮶程米心烟韧嘅口感;其实,饭内混入唔少烟鸭胸,只喺影相变得唔突出而已。
西班牙烟鸭胸烩饭
西班牙烟鸭胸烩饭
黑松露带子鲜菌烩意大利饭 $112

呢碟意大利饭做得似模似样,上枱时亦颇有黑松露嘅香气,睇得到饭内有好多鲜菌,不过,带子方面就跟预期有少少落差,因为喺用咗啲珍珠带子,比较起原粒大只嘅鲜带子就梗喺无咁有睇头,幸而整体味道唔错,而且,份量可不少啊!
黑松露带子鲜菌烩意大利饭
黑松露带子鲜菌烩意大利饭
芒果乳酪 +$10

餐饮就补钱要嘅芒果乳酪,因为平常都比较少饮呢类饮品。大大杯嘅乳酪,入口唔会太冰,一阵弹凉快酸爽嘅感觉,由于喺乳酪关系,芒果味就当然唔会话超浓郁,但用嚟衬两道意大利饭就好夹。
芒果乳酪
蓝莓果茶 +$16

老婆一向讲健康,自然会拣啲果茶,而蓝莓果茶从餐牌介绍有多重功效,尤其可帮助消化,就更啱佢啦。果茶浸耐咗,饮到尾𠮶几水就更酸香,莓味突出,饮饮吓都有啲似饮洛神花茶嘅感觉。
蓝莓果茶
法国朱古力芝士蛋糕

套餐加配,所以除有沙律,仲有甜点,指定嘅芝士蛋糕3拣1,而两款蛋糕都大大件,呢$30真喺加得抵。由于喺芝士蛋糕,所以,朱古力味较一般嘅慕丝蛋糕、纯朱古力蛋糕无咁浓,但跟芝士味还算平衡,可以质感就觉得稍稍有点干。
法国朱古力芝士蛋糕
蓝莓芝士蛋糕

另一款蓝莓口味嘅美式芝士蛋糕,两款蛋糕都唧上唔同酱汁,算喺无hea做。蓝莓果酱中都有点点果肉,唔错,而芝士蛋糕质感够挺,芝士味都唔差,但同一个问题,口感有啲干,估计喺存放晌冻柜内无冚好去「保鲜」。
蓝莓芝士蛋糕
眼前厨师侍应都好后生,啲服务都几好,上菜又够快手,做菜都算有诚意,当然,个人觉得仲有啲地方可以改善、提升吓,但整体感觉都好唔错。