2019-10-21 488 浏览
琴晚10月20号呢啲特别日子旺角太子深水埗嘅商店全部提早闩门,我呢啲屋企冇人煮饭嘅人想揾食都难,由深水埗行落太子,终于比我揾到间开门嘅餐厅,就入咗去食碗pho。呢间餐厅都几多选择,有小食有小菜当然唔少得越南汤粉,收费都合理嘅,唔平唔贵。另外两个朋友就叫咗会火车头汤河粉,我就叫咗猪颈肉汤河粉,睇落唔差,不过图片同实物总有差别,图片只供参考。实物到啦,呢个系猪颈肉汤河粉,事关我唔钟意食冲同埋芫荽所以我走晒,望落虽然个汤清清地冇乜色,味道又唔差,系淡左啲,不过我宁愿淡啲都唔想食味精,河粉幼身唔会太淋,猪颈肉烧得几香,不过我就嫌佢薄咗啲同埋唔够爽口。右上角𠮶支鱼露系食pho必落,唔系会碗pho会冇咗灵魂😝左上角嘅豆浆就好淡,沟得太多水,甜就唔算好甜,系冇乜豆味啰。火车头就丰富啦,入面有牛丸,牛腩,生牛肉(餐厅用肥牛),同埋扎肉,个汤就同猪颈肉个汤一样系d料唔同,因为餐厅用咗肥牛,所以好快就熟晒,冇𠮶种啱啱熟嘅牛肉嘅滑溜感,牛丸说不上弹牙,牛腩就几好食,因为够淋。在带咗个炸春卷share,炸春卷最好食,因为本身钟意食炸嘢,同埋佢系用米子,炸出嚟特别香脆!个馅通常都系𠮶啲㗎啦,萝卜丝木耳丝肉醉等等

在带咗个炸春卷share,炸春卷最好食,因为本身钟意食炸嘢,同埋佢系用米子,炸出嚟特别香脆!个馅通常都系𠮶啲㗎啦,萝卜丝木耳丝肉醉等等,味道冇乜特别,都系食佢个鱼露汁最好味😝

虽然一碗汤粉接近$70系有啲贵,不过佢碗面真系好大碗㗎,两个人share都ok .
唯一一样觉得唔太满意嘅地方就系餐厅好多蚊滋,一路食面一路比佢哋嬲住其实真系坐得唔系太舒服...张枱仲痴笠笠的,我谂系啲鱼露味太重啦...卫生方面要多加注意。
2019-10-20