2018-08-18
今日約埋三個朋友黎試試呢間鋪頭。雖然位置唔係位於大街,但門口大大隻字寫住PRESENT,唔怕搵唔到。裝修有英倫風,門口有些少似文青cafe,好適合女孩打卡影相。入到呢間店鋪燈光偏暗黃,角落位有部唱片機,可惜當日冇播音樂,如果唔係一定好有喺外國嘅感覺。我地四個人叫左兩個full set $388,包左沙拉、湯、小食、主菜、蛋糕同飲品,再單點咗龍蝦闊條麵。沙拉好新鮮,配上小蕃茄,非常足料兼開胃。之後上是日餐湯蕃茄湯同蒜蓉麵包。蕃茄湯完全唔係罐頭湯,非常濃郁蕃茄味。蒜蓉麵包兩邊都搽得好均勻,我就習慣咗麵包會點些少湯一齊食,估唔到咁夾!因為剝殼實在太麻煩,對於海鮮一直都一般;但係龍蝦就另作別論喇。未見碟龍蝦闊條麵已經撲鼻而來超香嘅黑松露味道。龍蝦雖然唔算大隻,但啖啖肉都好入晒淡淡嘅忌廉味,真係令人齒頰留香。我哋成班慳家一族仲將龍蝦忌廉汁倒埋落啲闊條麵入面,本身啲麵已經色香味俱全,加埋啲汁簡直係昇華到另一個境界!好推薦所有愛食海鮮嘅懶鬼嚟點呢個食,大愛💙第一個set係美國安格斯肉眼牛排。我叫左五成熟,佢整得剛剛好,唔會過哂火,d汁又夠味,同塊牛排襯到絕。除此之外,佢d配菜都好好食,蔬菜類有細心煮
沙拉好新鮮,配上小蕃茄,非常足料兼開胃。
第一個set係美國安格斯肉眼牛排。我叫左五成熟,佢整得剛剛好,唔會過哂火,d汁又夠味,同塊牛排襯到絕。除此之外,佢d配菜都好好食,蔬菜類有細心煮過,唔似出面咁烚一烚就上枱,薯條又香脆熱辣,非常好味👍。
第二個set係忌廉汁深海鱸魚,呢道菜真係出乎預料之外咁好食。佢將佢魚皮煎到脆卜卜,所以有種外脆內軟既口感。呢道菜真心強烈推薦。而且同肉眼扒一樣,佢嘅配菜係有用心記去煮,好好食,會食哂,唔洗做大嘥鬼😉。
飲品方面我地叫左兩杯橙汁、一杯手工啤酒。橙汁正正常常,冇咩特別,冇果肉係入面,係一杯純橙汁。 手工啤酒我地就揀左名為dream既柚味淡啤。其實我本身唔太鍾意飲酒,所以我冇試到,但我班鍾意飲酒既朋友就覺得佢好得意,因為佢係一杯清清地既酒,飲落好舒服😌。
忌廉汁帶子意大利飯有外表又有內涵,兩個帶子殼係飯上面,有幾粒又大又圓嘅帶子,同龍蝦一樣唔洗剝殼好啱我哋依啲懶鬼🤣。意大利飯同埋蘑菇一齊食,香氣四溢,熱辣辣食一流。
甜品係手工精品蛋糕,我哋揀咗紐約芝士餅同蘋果芝士蛋糕,唔太甜但又有芝士味好啱我哋口味。
跟著我哋又俾綠茶千層蛋糕嘅賣相吸引,忍唔住叫埋,濃濃嘅綠茶味千層蛋糕甜而不膩,成為我哋依一餐完美句號。
啱啱好呼應menu上嘅一句「一起吃頓好的,為辛勞的一天畫上完美的句號。」返工做嘢做得咁辛苦都係為咗生活姐,食餐好嘅真係會成為我返工嘅動力❤!