2014-03-25 231 浏览
田園菠菜鬆餅 Garden Spinach Muffin ($17)今次呢個比上期推出那個冇菠菜的<菠菜西蘭花芝士批>用的材料終於都名符其實喇!雖然聽個名好似好健康,不過話哂都叫Muffin仲要成個都綠色,外貌都幾嚇人,不過當試過一次後就會覺得同以往starbucks食嘅唔同,嫩綠的色澤來自菠菜同西蘭花,裡面仲有2~3條長長的豆角,雖然菠菜西蘭花味淡,但鬆餅上有一層芝士,必定要加熱將芝士微燶少脆,少少咸更好食,外脆內軟,質感濕潤,以鹹 muffin來講係幾好食。蕃茄牛肉醬蛋批 Beef Bolognese & Egg Pie ($28)每期總會有新推出嘅餡批,雖然我唔食牛,不過我同友人對呢個批都冇失望,本身都幾鍾意食蛋批,不過呢個係以整塊蛋白而唔係QUICHE製法的,蛋白軟嫩,加上面層一片厚厚的蕃茄好鮮甜 ,加上溶掉的Parmesan cheese及蕃茄肉醬,烘熱後酥皮底鬆脆又香,估唔到肉醬有肉汁添,似食肉醬意粉的味道,唔錯唔錯!!焗蘋果酥卷(配雲呢拿汁) Apple Strudel with Vanilla Sauce ($29)記得前年去Austria,其中一餐特別要食嘅就係呢個A
記得前年去Austria,其中一餐特別要食嘅就係呢個Apple Strudel,更是即叫即製添,事隔年幾,今次再一試變咗唔熱唔凍,酥皮唔鬆脆,表面灑上糖霜和脆脆的杏仁片就幾好;餡料有粒粒蘋果與葡萄乾同煮過,係幾香甜且好軟身,配上幼滑微甜的雲呢拿汁都不錯,不過因為整件酥卷都甜,的確建議配杯香濃黑咖啡就最夾!

2014-03-24