2017-08-28
終於又放工啦,好彩呢日book咗去中環嘅木槿花食韓國燒烤,因為我同我個朋友都非常鍾意食韓國嘢,我朋友一知道中環有間新嘅韓國燒烤餐廳,即刻約我一齊去食。因為天氣太熱啦,所以我哋喺上環搭的士去餐廳,費事行果條又長又車嘅斜路,未上到去一定喘晒氣。入到餐廳後,我哋就叫咗個新套餐,先來前菜三碟,分別係泡菜、菠菜同埋魚仔。之後有碗沙律,酸酸甜甜夠哂開胃!之後就嚟咗個牛骨清湯,湯調味啱啱好,頗有鹹香,用來暖胃啱晒。之後嚟咗個生拌韓牛,生嘅韓牛刺身非常新鮮,而且上面仲有隻蛋,撈埋一齊食又滑又鮮。之後就到韓牛拼盤,分別有西冷、安格斯肉眼同埋安格斯牛小排,份量都唔少,二人分享就啱啱好,一開始店員會幫我地燒,火候控制得啱啱好,兩邊燒一燒就可以啦,如果全熟就會太硬~味道一流,韓國牛肉佈滿油花,肉質鮮嫩,根本同和牛好似冇乜分別!正!燜牛肋骨牛肋骨燜得夠腍夠嫩,而且好入味!用瓦鍋上真係別有一番風味。珍珠白飯配韓國牛腩片其實食到呢度已經好飽,估唔到仲有珍珠飯食,牛腩醬汁非常濃郁,甜甜的好入味,撈飯一流!最後有韓式甜品,好滋潤呀!
之後有碗沙律,酸酸甜甜夠哂開胃!
燜牛肋骨
牛肋骨燜得夠腍夠嫩,而且好入味!用瓦鍋上真係別有一番風味。
珍珠白飯配韓國牛腩片
最後有韓式甜品,好滋潤呀!