出城接老公放工,遊走附近搵好嘢食。想起有朋友推介過官涌熟食中心有幾檔食肆幾唔錯,於是摸上去一探究竟。講起官涌街市,可能大家會喺米線關注組睇過富_軒經常大排長龍,為咗「等一碗米線」。我哋上到去,見到間鋪已經收咗檔。咁我哋就轉戰隔離嘅新肥泉,試吓大牌檔風味啦!甫坐低,服務員攞咗兜花生過嚟俾我哋,同場見到已有一對食客喺度嘆緊羊腩煲。搞到我都心郁郁想試吓,但由於我嗰晚唔想食太多肉嘅緣故,所以就決定點幾個海鮮小菜就算喇。咁我哋就點咗以下呢幾味:招牌豉椒炒大蜆大蜆大大隻,蜆肉好厚。蝦醬通菜炒鮮魷通菜好嫰,調味亦恰到好處,鮮魷好鮮味有咬口,份量都好夠。金銀蒜粉絲蒸大元貝熱辣辣送上嚟,帶子好鮮甜,粉絲係有炸過,同蒜蓉配搭得天衣無縫。呢度樓底好高,枱同枱之間嘅空間都幾闊落,而且係開放式廚房,一邊食一邊睇到師傅起勢咁炒,根本冇停過手,而且樣樣小菜都鑊氣十足 。我八卦裝吓隔離枱的食客,碟小炒王堆到座山咁高,飄住煙,真係好吸引。隔咗冇幾耐,陸續都有食客嚟打邊爐,啤啤佢,熱鬧非常。難得喺佐敦呢頭都有個可以俾三五知己開懷暢飲嘅聚腳點。

招牌豉椒炒大蜆
大蜆大大隻,蜆肉好厚。
蝦醬通菜炒鮮魷
通菜好嫰,調味亦恰到好處,鮮魷好鮮味有咬口,份量都好夠。
金銀蒜粉絲蒸大元貝
2022-11-24