2019-01-02
打邊爐一向都係我的最愛,加上有酒的元素更加係不能抗拒。臨近年尾,約咗班好朋友見面,聚舊之餘都想一齊食返餐好的,就揀咗醉胡爐落腳。鍋底我地點咗卜卜蜆鮮蟹魚湯鍋,火鍋配料就有:安格斯肥牛、胡爐牛拼盆、手打芝心牛丸、黑松露鮮蝦雲吞、紫菜炸響鈴、手唧鮮魚蓉麵、蔬菜拼盤同蝦。先講個鍋,上枱時見啲蜆同蟹已經喺個煲裡面,之後樓面哥哥會過嚟加洒,點火,即場炒熟啲海鮮,然後加雞湯,焗幾分鐘後就完成了。建議先飲啖湯再打邊爐,湯很鮮很濃,亦有少許洒香,特別係有蟹羔溶咗落啲湯,非常甘香配料方面,牛整體來說非常出色,安格斯肥牛脂肪分布很平均,很有牛香,記住唔好淥太耐!牛丸完全係新鮮手打,咬下去熱熱的芝士爆出來,邪惡永遠都冇得輸老闆更親自過嚟同我地介紹餐廳自己研發的産品:紫菜炸響鈴,響鈴一共炸咗3次,做到紫菜同響鈴同樣鬆化,非常推介蔬菜我地最後先食,因為湯已經累積了之前食物的精華,蔬菜能吸收湯的味道,為晚晚餐作個總結食醉飲飽,又同老友一齊吹下水呻下回顧下今年發生的事,實在是很美好的一個晚上。希望下次再嚟都可以咁開心啦