2024-03-04 668 浏览
留意左呢间中环法国菜嘅烤鸡好耐,今次专程拜访,估唔到鸭胸&火焰班㦸更有惊喜🤍 深蓝主调配黑白格仔 & 室外半露天座位,渗透岀法式小酒馆嘅气息🧅Soupe a l'Oignon $128法式洋葱汤香浓富洋葱甜味,洋葱丝软腍毫不辛呛,香蒜面包索满汤汁,更有拉丝芝士aged Swiss gruyere!🦆Magret de canard $488烟熏鸭胸呈粉嫩嘅红色,超诱人!鸭胸经干式熟成,难怪肉味浓郁,肉质软滑有咬口,多汁带烟熏香。酱汁满满橙香,甜中带点清新感,同鸭永远都系不败组合🐥Poulet crapaudine $828完全系为咗只烤鸡而黎!鸡皮滑弹带焦香,肉质有弹性,但稍为烤得偏干。烤鸡用上柠檬味噌同酸梅酱调味,超够味又可以减低油腻感,不过就会抢左鸡本身嘅原味。我地反而欣赏鸭胸多啲~🥔Crispy layered potatoes with thyme & rosemary $90千层薯仔炸到超脆,调味恰到好处。店员仲推荐我哋蘸埋个鸭胸酱汁一齐食,又真系几夹!🍊Crepes Suzette au gueridon $288好有惊喜嘅橙酒班㦸!比之前食过好食太多!职员即席烹调,薄薄嘅

🧅Soupe a l'Oignon $128
Soupe a l'Oignon

🦆Magret de canard $488
Magret de canard

🐥Poulet crapaudine $828
Poulet crapaudine

Crepes Suzette au gueridon

好有惊喜嘅橙酒班㦸!比之前食过好食太多!职员即席烹调,薄薄嘅crepes煎得好香,加埋落香橙牛油焦糖酱煮,依然保持到其软熟带弹性嘅口感。而且超入味!甜甜酸酸,好重酒味!酒鬼好钟意

Soupe a l'Oignon
Magret de canard