2017-04-15
一年一度香港國際電影節又到啦,今晚同朋友相約去文化中心睇戲,晚餐揀咗黎靚靚到食車仔麵,貪佢平靚正、快夾妥✌🏻兩餸車仔麵(米粉$18,酸麻辣湯底,豆卜+$9、沙茶豬皮+$10)酸麻辣湯底真係無得彈,名副其實既酸且辣,真是重口味人士的福音!豬皮爽口,無點錯,但豆卜比較硬,浸左好耐都唔索汁,似個橡皮救生圈😅兩餸車仔麵(極級手打烏冬$25,沙嗲湯底,豆卜+$9、魚皮餃+$8)呢碗係朋友點嘅,佢話烏冬真係唔錯,好彈牙,貴少少都有道理。來得靚靚,又點會只係點兩碗麵咁寒酸?呢度小食出晒名多款揀,食車仔麵都可以食到好似九大簋咁!口水雞中翼 $16雞翼皮肉均嫩滑美味,嗜辣必點。墨魚煎餅 $16大力推薦!醬汁好好味,同墨魚煎餅好夾!黑毛豬叉燒 $26連叉燒都有返咁上下水準。蜆介珊瑚鯪魚球 $14一碟三粒,賣相吸睛,蜆介略咸,鯪魚球彈牙,可以放心點。青椒皮蛋 $11咖喱魷魚 $13呢碟一般,咖喱味不太入味。金蒜肉腸 $12又係重口味嘅小食,但我鍾意!凍山渣洛神花茶$10、凍腐竹薏米豆漿$11比較推薦薏米豆漿,好似飲緊阿媽煲嘅糖水一樣,味道一流!以咁嘅價錢,能夠豪氣地食,非靚靚車仔麵莫屬!
雞翼皮肉均嫩滑美味,嗜辣必點。
大力推薦!醬汁好好味,同墨魚煎餅好夾!
連叉燒都有返咁上下水準。
一碟三粒,賣相吸睛,蜆介略咸,鯪魚球彈牙,可以放心點。
呢碟一般,咖喱味不太入味。
又係重口味嘅小食,但我鍾意!
比較推薦薏米豆漿,好似飲緊阿媽煲嘅糖水一樣,味道一流!