家中2位成員(其中一位是母親大人)在6月生日,所以一次過為2位慶祝生日.由於2位都是信和之友的會員, 他們可享會員生日優惠.一於電話預訂中港城這家酒店的自助晚餐,為坐得更舒適, 指定了SOFA位,就安心等待這晚的來臨吧!甫一入門, 即見長腳蟹和其他冰凍海鮮.包括我喜歡的花蟹及蝦, 當然要馬上夾取幾件啦!食蟹要有儀態 ~ 在酒店食蟹更加要有儀態!!!!!!首先為母親大人拆好蟹腳肉,蟹腳肉一梳一梳的在碗內排好, 奉上給母親大人.而每件蟹腳會連著一少部分的蟹身, 這PART蟹身由我負責吧!但是, 入口覺得唔對路!蟹身肉質是霉的, 没有蟹肉應有的彈性或鮮味, 仲有少少苦味.再試蟹腳肉, 也没有想像中的鮮甜!母親大人亦表示蟹腳肉鹹得來, 唔多掂.食了一碗仔就停了.這家酒店自助餐長腳蟹作招徠喎!!長腳蟹如此質素, 真令人失望!唯有轉戰其他食物吧!大頭蝦(凍): 蝦好大隻, 蝦身粗過手指公,蝦頭勁多橙色的蝦膏, 好甘香!煎鵝肝:滑溜的鵝肝, 薯蓉墊底, 淋上少少酸的汁, 好好味, 但好肥膩!母親大人怕膽固醇超標, 只吃半件.燒西冷: 望落中間粉紅色, 入口係嫩滑但是没有牛肉味囉…燒羊架都好味過佢D字
家中2位成員(其中一位是母親大人)在6月生日,
所以一次過為2位慶祝生日.
由於2位都是信和之友的會員, 他們可享會員生日優惠.
一於電話預訂中港城這家酒店的自助晚餐,
為坐得更舒適, 指定了SOFA位,
就安心等待這晚的來臨吧!
甫一入門, 即見長腳蟹和其他冰凍海鮮.
包括我喜歡的花蟹及蝦, 當然要馬上夾取幾件啦!
食蟹要有儀態 ~ 在酒店食蟹更加要有儀態!!!!!!
首先為母親大人拆好蟹腳肉,
蟹腳肉一梳一梳的在碗內排好, 奉上給母親大人.
但是, 入口覺得唔對路!
再試蟹腳肉, 也没有想像中的鮮甜!
母親大人亦表示蟹腳肉鹹得來, 唔多掂.
食了一碗仔就停了.

這家酒店自助餐長腳蟹作招徠喎!!
長腳蟹如此質素, 真令人失望!
唯有轉戰其他食物吧!
大頭蝦(凍): 蝦好大隻, 蝦身粗過手指公,
蝦頭勁多橙色的蝦膏, 好甘香!
煎鵝肝:
母親大人怕膽固醇超標, 只吃半件.
燒西冷: 望落中間粉紅色, 入口係嫩滑
但是没有牛肉味囉…
燒羊架都好味過佢
D字頭開心果雪糕: 咁多款雪糕之中, 比較喜歡這個味道, 每人都吃了一杯.
其他甜品及蛋糕: 酒店的餅店賣三十几蚊件, 食多几件, 保證回本!
好在這次2位家人使用信和會員生日優惠=免費自助晚餐
今晚即係等於半价, 每位約285元左右.
如果要用正价來品嚐如此令人失望的長腳蟹
咁就真係唔值囉!!!
2015-06-10
庆祝纪念