2017-10-30
考試季節搞到我成日都困係屋企温書,十年都冇出去食過。屋企人見我咁辛苦,就係爸爸生日嘅時候食餐好嘅,順便幫我減減壓。難得平時食開中菜嘅父母話想食下其他野,家姐就提議食下韓燒。雖然冇去過韓國食最正宗嘅燒肉,但都知道食韓燒嘅重點就梗係牛肉!可惜我媽咪唔食牛肉,所以就只係叫左一份牛肋骨同一份牛舌黎食。本身我想叫醃左嘅牛肋骨,覺得會"野味"一D,但家姐又話要食原汁原味,佢負責埋單所以我唔同佢爭上枱之後發現傳說中嘅牛肋骨冇骨已經幫我地切塊,唔駛我地自己慢慢剪同切咁分,都算係一個好嘅服務黎嘅~牛肉嘅色澤好靚,係鮮紅色,證明D肉夠新鮮,加分配埋D白色嘅脂肪,真係令人流晒口水~食入口唔會un。個人鐘意就咁食多個包生菜食,覺得D菜同埋醬等等會稍稍蓋過左D牛肉本身嘅味,所以試左一次包生菜之後都係決定就咁食~不過比起牛肋骨,我更加愛牛舌。牛舌口感一流,真係一食即刻上癮。我、爸爸同家姐都大愛,好彩佢一碟都有好多塊,夠我地分,如果唔係應該要爭崩頭為左唔食牛肉嘅媽咪,我地決定叫一份帶子同埋五花腩(其實只為美其名,我地自己都想食)。帶子色澤都唔錯,可惜我同家姐略為失手,唔小心overcook左D帶子,所以有少少un
難得平時食開中菜嘅父母話想食下其他野,家姐就提議食下韓燒。
為左唔食牛肉嘅媽咪,我地決定叫一份帶子同埋五花腩(其實只為美其名,我地自己都想食)。帶子色澤都唔錯,可惜我同家姐略為失手,唔小心overcook左D帶子,所以有少少un un 地,浪費晒睇黎真係要好好改善下D廚藝
之後再叫左份海鮮炒年糕。煙un 口感嘅野我最岩食韓國年糕最怕就係唔夠汁,因為年糕唔會入味,冇汁嘅話真係會好dry。呢碟嘅汁嘅分量夠多,而且辣度唔算太高,對於我呢個鐘意食辣野但又食唔到辣野嘅人黎講岩岩好,有辣嘅刺激之餘又唔會太過龍,不過都係要間唔中飲啖水先得
加埋食下D前菜,都已經夠晒飽。臨走之前店員突然送盤生果比我地。驚喜度甚高,冇諗過韓國餐廳都會有中菜咁嘅服務。雖然話送一兩個橙唔值D咩錢,但誠意搭夠