2022-04-08 33 浏览
疫情嚴重加上政府禁晚飯堂食,冇去外面打邊爐超過一個月了。雖然可以在家食火鍋,但食物的品種始終沒有可能與火鍋店相比。週六天氣濕凍,正是打邊爐的好時機。一早就約朋友中午去打邊爐,朋友話肉蒲團火鍋店在OpenRice做緊優惠十分抵食,于是我地話咁快就趕到旺角通菜街威達商業大廈的肉蒲團火鍋店。進入餐廳只見店內裝潢乾淨企理,坐位闊落舒適,同時分隔合理完全達到防疫的要求。店員有禮貌以及做嘢十分麻利,清理檯面上空碟極為快手,客人唔會覺得檯面唔夠地方擺新點的火鍋食材。與一般火鍋店不同的是這裡通風系統做得幾好,打邊爐時唔會覺得瀰漫,特別適合幾個知己好友圍爐吹水。店內提供4種不同的組合,任君選擇。我地選擇了“團”套餐。掃描店內的QR Code後,食客就可以在手機裡點餐。手機menu上所提供牛肉、豬肉,海鮮等讓客人落單,各種食材供真係琳瑯滿目,讓人目不暇接。店內有2個自助吧為食客提供各種唔同的時令蔬菜,魚蛋,肉丸、魷魚等任君自取。首先我們選擇昆布清湯,這湯底香味飄飄,色澤誘人。每人198元的放題里以美國安格斯和澳洲和牛肉為主,切的大小和厚薄均勻,食落細膩嫩滑,牛肉味香濃,回味無窮。鹿兒島黑豚肉片食落只覺肉質

首先我們選擇昆布清湯,這湯底香味飄飄,色澤誘人。每人198元的放題里以美國安格斯和澳洲和牛肉為主,切的大小和厚薄均勻,食落細膩嫩滑,牛肉味香濃,回味無窮。鹿兒島黑豚肉片食落只覺肉質鮮嫩。肉蒲團自助吧所提供的各式食材更是真材實料,驚喜十足。

我地這次人丁單薄,在90分鐘放題時間內,兩個人都唔記得食了多少碟唔同的食材,無論我地幾咁努力都冇辦法嘗試到這裡唔同的食物。食完甜品,我地兩人捧著渾圓的肚子满足地離開。