2021-11-27
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍛 いちじゅういっさい @ 🌟 一汁一菜《👽食神大媽食日本嘢》.💁♀️ 圖片展示美食為:1)套餐C(湯 & 咖哩飯)HKD 89- 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯- 濃香牛肉野菌咖喱飯2)套餐B(湯、飯 & 配料)HKD 69- 花菜巴馬火腿濃湯- 油揚豆腐黑豚薑汁燒- 日本飯.👽 大媽好好奇咩叫「一汁一菜」,唔知大家有無同樣疑問呢?🤔 一查究竟原來係日本料理菜單中最簡單嘅組合,會包括一碟醬菜、一碗飯、同一碗湯咁解。😮 而呢一間專供應一汁一菜嘅餐廳,起香港黎講都算幾特別,當然要試下啦!.👀 原來佢有四間分店架,全部供應外賣,而只有K11呢間分店係設有堂食的 😬 環境設置非常光潔明亮,MENU上嘅選擇就係可以單點或者選取套餐。套餐設置好簡單,一係「湯 & 咖哩飯」,一係「湯、飯 & 配料」。大媽一場黎到就兩樣都試下。.🍛 對大媽黎講,食日本嘢又點可以唔食咖哩呢,不過又再次選擇困難症,咩味都想試,最終決定左「濃香牛肉野菌咖喱飯」同「北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯」!牛肉好多舊同大大舊,咖哩調味無過甜,正!.🐷 另一個餐就揀咗「花菜巴馬火腿濃湯」同「
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
- 日本飯
套餐C
濃香牛肉野菌咖喱飯
北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
🐷 另一個餐就揀咗「花菜巴馬火腿濃湯」同「油揚豆腐黑豚薑汁燒」。個豚肉係薄切,大媽就喜歡厚身D。調味就真係好唔錯,有日式住家飯嘅特色。
套餐B
油揚豆腐黑豚薑汁燒
花菜巴馬火腿濃湯
🍲 值得一題嘅就係呢度嘅湯全部都好濃郁,同埋裡面有配菜的,絕對唔係罐頭湯水流流。如果胃口細嘅朋友仔,基本上淨係飲過湯加返已經飽。
😌 唔好睇佢一杯杯以為好少,其實杯狀分分鐘仲多過你上碟,好足料架。經過嘅朋友仔可以試下。
套餐C
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️