2022-03-01 293 浏览
旺角渔场台风又系另一间人龙日式拉面店,人多嘅时候,条队要屈到入后巷,一边排楼上一边滴水,感觉唔太好受。终于等到有位,一入去坐低,见到成间舖都系日本动漫嘅嘢,有一刻幻想自己返咗众人乡下😆。叫碗最 basic 嘅鱼介豚骨拉面,呢度有得拣面同酱汁嘅份量,但系就冇得拣面嘅硬度,不过幸好面质偏硬,系我钟意嘅口感。同最近帮衬过嘅几间拉面店比较,呢度嘅汤底虽然都算浓,但鱼介味唔太够。配料方面,叉烧有两片,肥瘦算适中;溏心蛋真系流心,好好食🤤;笋有少少黑椒味,唔错;其他配料仲有紫菜,葱同菜,特别之处系可以随意配搭,呢个服务够贴心👍。其实我仲追加咗份特制腩肉叉烧,30 蚊有三大片, 有用火炙过,入口几香,由于冇乜调味,较为淡口,但系就可以嗒真腩肉嘅肉味。