2019-09-19 229 浏览
做野做到差唔多十一點先有時間食晚飯做到甘夜又攰攰地,更加想食餐好既慰勞下自已可惜一到左十一點其實好多餐廳都收哂工行得两行,見到間新開既餐廳,有熟成牛扒食仲要係試業中,又可以去試新野餐廳佈置風格較為傳統,有一個酒吧好多傳統西餐廳都会有一個幾大既酒吧餐牌上酒類既選擇都好多不過燈光方面略嫌光猛左少少如果有甘多酒精供應,燈光暗少少應該会好啲老闆推介我食依個美國特級熟成西冷我今日就係俾熟成牛扒依幾隻字吸引左入黎,你唔叫我都係唸住食依個上次食過一次乾式熟成牛之後念念不忘今次難得係佐敦相遇,即係要食反個五成熟先得沙律個醬汁幾特別,酸酸地辣辣地幾開胃炸薯條都幾脆,但係可以炸多少少時間,再乾身啲仲正調味品有黑胡椒,喜馬拉雅山岩鹽不過我唔太鐘意,我鐘意食牛扒既原味多啲我覺得如果塊牛靚又整得好的話,淨係醃同煮完加少少黑胡椒其實已經好夠五成熟無煎得過老肉質軟嫩,保留哂牛既肉味熟成過後切果時唔会有太多肉汁流出,肉汁鎖反係牛扒入面我個人認為美國牛真係最適合做熟成,本身美國牛既牛味較濃,但係肉質唔夠軟嫩但熟成處理過後,軟嫩度提升,又不失牛本身既肉味依個芝士焗香菇好正,完全有潛質有配角升級做主角香菇切開後一咬落去,本
做野做到差唔多十一點先有時間食晚飯
做到甘夜又攰攰地,更加想食餐好既慰勞下自已
可惜一到左十一點其實好多餐廳都收哂工

行得两行,見到間新開既餐廳,有熟成牛扒食

仲要係試業中,又可以去試新野

餐廳佈置風格較為傳統,有一個酒吧

好多傳統西餐廳都会有一個幾大既酒吧
餐牌上酒類既選擇都好多

不過燈光方面略嫌光猛左少少
如果有甘多酒精供應,燈光暗少少應該会好啲

老闆推介我食依個美國特級熟成西冷

上次食過一次乾式熟成牛之後念念不忘
今次難得係佐敦相遇,即係要食反個五成熟先得

美國特級熟成西冷

沙律個醬汁幾特別,酸酸地辣辣地幾開胃
炸薯條都幾脆,但係可以炸多少少時間,再乾身啲仲正

調味品有黑胡椒,喜馬拉雅山岩鹽
不過我唔太鐘意,我鐘意食牛扒既原味多啲

五成熟無煎得過老

肉質軟嫩,保留哂牛既肉味

熟成過後切果時唔会有太多肉汁流出,肉汁鎖反係牛扒入面

但熟成處理過後,軟嫩度提升,又不失牛本身既肉味

依個芝士焗香菇好正,完全有潛質有配角升級做主角
香菇切開後一咬落去,本身香菇既水份即刻係口腔爆發,超級香濃既香菇味沖擊味蕾

食飽飽後,埋單都係$$218,其實性價比真係幾高
除左主角牛扒之外,配菜都處理得出色
美國特級熟成西冷