一行9人慕名而來, 因是下午茶時段, 到達時只有兩三檯客人, 很多空位。一坐下, 一位短髮的中年女店員問我們是否先落單, 我們回覆她因有朋友尚未到達, 所以稍後才落單。誰知在短短5分鐘內, 該名短髮的中年店員不斷用頗大聲和不耐煩的語調催促我們落單。為免再被催促, 我地便落單。其後其餘4人亦到達, 並即時落單。其後, 甜品陸續上檯, 席間有一外地友人因不認識中國甜品, 見店員把甜品放在他面前便吃起來, 但後來又有一甜品放在他的面前, 在我們問該友人點了什麼甜品之際, 之前的店員便站在我們檯前, 大聲地說: “原來上錯檯呀! 仲俾人食左添呀!” 然後態度極其惡劣地說: “食左野要俾錢o架!” 我其中一個友人便向她說: “而家係您上錯野, 冇道歉不特止, 仲咁o既服務態度。我地冇話唔俾錢, 點解唔可以禮貌d同我地講雖然我地冇叫到該款甜品, 但因為已食左(其實當時只係食左兩啖), 所以要加番落我地張單度。”該店員一面走向櫃檯加番張單, 一面破口大駡我地想食野唔俾錢, 然後把修改後的賬單空降到我地檯面。為免席間小孩受驚嚇, 我地雖然深深不忿, 諗住盡快食完走人算數。點知該店員入到廚房, 繼續大駡

為免席間小孩受驚嚇, 我地雖然深深不忿, 諗住盡快食完走人算數。點知該店員入到廚房, 繼續大駡: “冇錢唔好學人食甜品, 就算冇叫, 食左就梗係要俾錢啦!”因不忿無故被指駡, 雖然我地照俾左10個甜品的錢, 但付款時, 要求同老闆投訴。但該收銀員說: 老闆不在, 但因她只是員工一名, 不方便向老闆轉述我們的投訴, 叫我地夜晚等老闆回來時可向他投訴。因友人夜機便離港, 所以只好作罷。

食物水準其實ok, 但店員態度如此, 實在令人髮指!
2010-08-14