2004-07-10
話說有次約左幾個朋友係稻香食飯,慶祝朋友生日,去到未人齊,諗住人齊先order食物,點知個女部長係咁hard sell 個套餐,我地諗住人齊先叫,但個部長係咁話叫左先,可以人齊先上菜,我地咪話都唔知其他朋友想食乜,堅持人齊先叫,個女部長冇癮咁走開左! 好喇,等左15分鐘人齊,想叫野食,一睇餐牌,應該係餐紙先啱,因為全間酒樓只有一張A4 size 既餐牌既選擇,再冇其他菜式,咁我地都勉強叫左五餸一湯, 食物都唔錯,個冬瓜盅仲好抵食添,我地五個人,每人都可以分到三碗架,可惜我地未食完,已經有侍應走埋黎係咁問我地仲要唔要枱面既食物,我地總共講左兩次未食完呢~~ 好喇,到第三次女部長走埋黎問我地仲要唔要,我個朋友話仲要,跟住我叫佢擺個蛋糕出黎(我地帶左個蛋糕去,侍應幫我地雪住先),點知個女部長黑口黑面應左我,跟住就當然冇左件事啦~~ 後來我地叫另一個男侍應先至攞到個蛋糕,蛋糕都未食完咋,個侍應已經急不及待叫我地埋單先,佢話人多,怕埋單要等好耐,我地見佢禮貌都ok,所以咪埋左單先,一句到尾佢地都好似趕客咁,我地都冇理佢地,慢慢食埋先走囉! 講實,我地成班後生仔女,唔係貪酒樓可以座耐點,可以傾下計
講實,我地成班後生仔女,唔係貪酒樓可以座耐點,可以傾下計,都唔會食酒樓啦,點知仲衰過快餐點,未食已經push 人叫餸, 未食完已經係咁問人仲要唔要, 剛剛食完就已經push 人埋單,女部長又成日黑口面黑對住我地,真係食到一肚氣呢!