2022-05-16
旺角要食高質西餐係比較難,但今日呢間真係有驚喜。⚽️首先佢係阿仙奴主題餐廳,全餐廳鋪滿綠色地毯,令人彷如置身綠茵球場。牆上有巨型球星海報,又掛滿不同簽名球衣,餐廳一角更放了一個大獎杯和球隊紀念閃咭、硬幣等等,唔係阿仙奴球迷都覺得大開眼界。🪑除咗佈置有特色,環境仲好乾淨,唔係傢具好cheap好舊但有消毒果種乾淨,而係有質感嘅乾淨,枱同枱之間都夠闊。我地叫咗兩個dinner set。🥣餐湯 - 椰菜花忌廉湯有椰菜花一粒粒嘅口感,但又唔會過分濃郁一pat pat,滿意。🥯餐包 - 蒜蓉包見到都覺得正🤣又金黃又脆🥗沙律 - 好似食薯片,嗦嗦聲,證明菜好新鮮,仲好有heart配杰身嘅黑醋。🐷西班牙伊比利黑毛豬柳保雲蘇拼北海道元貝 $228我本身對豬扒麻麻地,因為伏過太多次,唔係柴就係韌,但呢個豬不得了,有肥有瘦,食落又淋又juicy,外面嘅蜜糖芥末醬有味但唔搶,再加埋外皮少少脆增加口感,100分!🦞波士頓活龍蝦(半只)配美國44Farms 牛柳 $298呢個牛真係牛,唔係鬆肉粉醃完彈彈吓嘅牛,有牛肉質感亦有牛味,五成熟的火喉掌握得恰到好處。龍蝦好多膏,表面落咗好多沙律醬焗,味道比較濃。☕️熱檸檬茶除
我地叫咗兩個dinner set。
🥣餐湯 - 椰菜花忌廉湯
🥯餐包 - 蒜蓉包
見到都覺得正🤣又金黃又脆
🐷西班牙伊比利黑毛豬柳保雲蘇拼北海道元貝 $228
🦞波士頓活龍蝦(半只)配美國44Farms 牛柳 $298
☕️熱檸檬茶
除咗茶具精緻之外,呢杯熱檸茶竟然唔苦!正!可能有人鍾意茶嘅苦澀味,但人生已經夠苦喇,俾自己輕鬆一下啦。
總括嚟講呢餐十分滿意,豬柳+熱檸茶絕對會令我念念不忘,一定有下次!
📍Lockeroom Dining (譽發廣場) (旺角)
旺角彌敦道558-560號譽發廣場8樓