餐厅: 百芳池上便當 (太古城中心)
资讯:

太古城开咗两间台式餐厅,先黎试下百芳池上便当先!(之前试过铜锣湾分店)平日Lunch time时间人潮汹涌,我点左香酥炸鸡腿便当$63包一杯阿萨姆红茶,我选择店内用餐,堂食几乎满座,外卖更另外有6-7成生意,小店满哂有二三十人在等候。因为佢系open kitchen嘅关系,清楚睇到佢入面5-6位职员都系真系手忙脚乱。我13:32落单,最后45分钟后先有一份新鲜滚热辣嘅便当......平心而论食物质素系好好食嘅!香酥炸鸡腿便当$63 跟阿萨姆红茶便当有四款配菜:沙茶米粉、粟米菜脯、娃娃菜同半只卤蛋各种入味,配上每一口嘅台湾米好滋味。主角系只香酥炸鸡腿,新鲜滚热辣刚出炉上碟,皮脆肉嫩非常juicy唔过份油腻,腌味都好有台湾嘅味道,亦唔会我最怕嘅肉嫩而近骨见血,油炸时间拿捏得精准!跟餐嘅冰阿萨姆红茶虽然冇我喺日月潭饮到嘅香气纯正,但佢依然有佢独特嘅涩味,少甜后都系不失为杯好茶。最后良心建议:价钱同食物质素都系高CP值,但系咪就系会平衡返大家宝贵嘅时间?等得一次,未必有下次,而一间餐厅最紧要系有回头客去维持生意。我见到店舖爆满嘅时候都有心理准备会等,但等位45分钟,同落咗单等45分钟系两回事来

香酥炸鸡腿便当$63 跟阿萨姆红茶
香酥炸鸡腿便当

阿萨姆红茶

最后良心建议:
价钱同食物质素都系高CP值,但系咪就系会平衡返大家宝贵嘅时间?等得一次,未必有下次,而一间餐厅最紧要系有回头客去维持生意。我见到店舖爆满嘅时候都有心理准备会等,但等位45分钟,同落咗单等45分钟系两回事来的。其实当成间店根本不胜负荷嘅时候,收银系有责任中途要截单,俾再黎嘅食客选择要等定另觅地方,但佢地就偏偏不停继续接单收钱⋯呢一点好冇台湾人做生意嘅作风,宁愿令到客人等到燥哂、多次催单甚至要取消。老实讲,打工仔中午食饭时间好有限,如果占30分钟以上嘅时间去等一个饭盒真系实在太唔合理。而且单号混乱亦唔跟次序,有优先处理外卖嘅感觉。

食物有质素先想佢好好地经营,想生意做得长久。真心觉得佢地有必要更适当地去安排中午最繁忙时间嘅策略,去改善完全不合理嘅等候时间。不能够令到食客如此焦躁,心情最后会影响味蕾的。
用餐时段
香酥炸鸡腿便当