2015-06-11 900 浏览
上星期五同两位朋友黎食晚饭,点知未食已经一肚气,忍唔住要开个Openrice account分享一下!(发一发噜苏先,食物评语在三段之后!)话说我地一行三人7:30左右已经黎到等位,等左大约三十分钟,嗌到下一张飞就应该到我地。奇怪既事情就系呢个时候发生!由于餐厅规定人齐方可入座,正当我地以为入得之际,突然有两张已经过左number既飞黎齐左人,知客竟然比佢地入先,变相打返我地尖转头。同知客沟通后,佢坚持餐厅既规矩系咁,话下张枱再比返我。说时快那时慢,失惊无神再多两张过左number既飞黎齐左人!唔使问阿贵,知客再度比佢地打我尖,最过份既系其中一张飞已经过左九个number! 明明写住过左五张无得补飞,但系知客姐姐一于少理,坚持比佢地入去先。我地由第一张枱,摇身一变第五张,足足等多左四十分钟。明明我守规矩准时人齐栋哂系度,结果反而迟黎先上岸。去到呢一刻其实真系龙肉都食唔落,但系朋友放工冲过黎一齐等位,唔想佢地失望唯有一肚气咁入去食。要讲返句中肯既说话,虽然呢间野既服务不济,但系佢乎既食物都系唔错既。三个人总其叫左七款食物,因为每碟份量偏细,差唔多清哂。皇朝八色小笼包 $98餐厅主打,第一
(发一发噜苏先,食物评语在三段之后!)

三个人总其叫左七款食物,因为每碟份量偏细,差唔多清哂。

皇朝八色小笼包 $98
餐厅主打,第一次食既时候都觉得几得意,而且真系有八款唔同口味,唔系纯粹颜色唔同!最爱黑松露味!人参味同芝士味就麻麻地,几位朋友可以叫一两笼share,唔使一人一笼哈哈!
皇朝八色小笼包
香辣蒜泥白肉 $62
我最喜欢既菜式。同谭仔/伤心酸辣粉唔同,皇朝既蒜泥白肉比较清新,中间卷住青瓜丝,平衡返蒜泥既辣味。蒜泥有调味过,唔会咁呛鼻!推介
香辣蒜泥白肉
上海炒年糕 $68
比起其他餐厅味道较为清淡,但系年糕依然软淋淋同好入味,连d菜都好好食,推介
上海炒年糕
四川辣子鸡丁 $72
鸡丁偏干同硬,似食紧鸡软骨多d。味道亦较为辣,唔食得辣既朋友小心!
四川辣子鸡丁
红油抄手 $48
辣味适中,皮薄馅靓,味道清爽细细只易入口!略嫌唔够香气,只有麻辣味搭够。
红油抄手
上海生煎包 $38
面皮比较厚亦唔脆,而且内里唔多汁,只属一般茶楼水准,可以不试。
上海生煎包
无钖鲜肉锅贴 $32
肉馅同生煎包差唔多,唔算特别。
无钖鲜肉锅贴
总结:
新派上海菜,味道清新岩哂年青人,座位舒适宽敞而且价钱合理。
如果你唔赶时间、唔怕乱哂笼既等位方式、唔怕受气,其实值得一试。
或者集合够七人或以上,可以订位!
2015-06-05
等候时间
75 分钟 (堂食)
皇朝八色小笼包
香辣蒜泥白肉