約了一個好耐無見的朋友仔食飯,朋友仔家住屯門,但在旺角上班,為咗就朋友仔,所以雖然明知星期五的旺角係"人山人海",都唯有去旺角搵野食啦。本嚟想去打邊爐,但係點知朋友仔又話個胃唔係好舒服,唔想食得太油膩,諗起以前食過好幾次呢間笑笑,味道都唔錯,而且日本菜唔會太油膩,啱我朋友仔啦。上到去見到都有幾多人等位,都預咗啦,但係無估過要等咁耐,我地8點唔夠開始等位,足足要到9點鐘至可以入坐,差點餓到傻咗。個待應安排我地坐張L型的枱,都OK,二個人坐都幾舒服,而且呢度D全部坐位都有好高的屏風嚟隔,最啱情侶SWEET SWEET OR同朋友仔傾計。好喇~真係太肚餓啦,叫野食啦。因為張枱唔係太大,費時擺到成枱餸,所以我地份開二次叫野食。ROUND 1......叉燒豬骨湯拉麵:以一般日本餐廳嚟講,呢碗拉麵算中上啦,麵的份量足夠份成4小碗(以佢放係枱面個個碗嚟計),仲有成4-5塊叉燒,湯底仍唔錯,麵身仍淥得唔係好淋,笑笑始終唔係一間拉麵舖,拉麵有呢個質素已算唔錯啦。芥末"將"魚:呢個雖然幾好食,但係份量偏少,而且有時芥辣味比較重,有時又會無乜味,可能係嚟貨的問題呱。白木屋海鮮沙律:成餐飯最好食就係呢個,用

好喇~真係太肚餓啦,叫野食啦。

因為張枱唔係太大,費時擺到成枱餸,所以我地份開二次叫野食。
ROUND 1......

白木屋海鮮沙律:成餐飯最好食就係呢個,用料有:羅馬生菜+甜蛋+魚生+蘿蔔絲(呢個唔肯定
),小金魚係唔食蔬菜類的沙律的,不過因為呢個沙律只係用羅馬生菜,所以都勉強OK,加理其他配料同個酸酸地的汁,好味,我同朋友仔唔洗5份鐘就清咗個沙律。

咁鬼少野點會夠呀。

唔該,我仲要想........

ROUND 2..........
石頭鍋飯:難食,呢個飯其實小金魚係笑笑初初開張時就食過好多次,味道唔錯,熱辣辣的飯+泡菜+生雞蛋,撈理一齊嚟食確唔錯,但係今次嚟食就差咗好多,只係得少少熱,而且連D飯都好淋,D泡菜又無乜味,我好勉強至食咗一碗,我朋友仔連一碗都食唔完。

網燒牛肉:如果石頭鍋飯係難食的話,呢個網燒牛肉就真係超超超(下刪50個超)難食,原來如下:
1. 佢應該係漏單,個餸又唔洗煮,照埋應該可以好快上枱,加上唔追唔嚟,一追就可以上枱,仲唔係漏單

2. 一見碟牛肉已經唔想食咁濟,碟牛肉有6件,SIZE大約對於2/3張八達通咁大,不過唔知點解上面有D好奇怪半透明的醬汁(定獻呢????),但係又見到有一點點的黑椒係面,視覺上已經唔係咁討好,牛肉的顏色又怪怪的,仲要有D係未溶雪。

3. 點知一燒仲大鑊,因為個爐唔係好夠火(個爐係用酒精啫喱,燒到第三塊已經要換個啫喱啦),塊牛肉根本似薰熟多過燒熟
,燒好o既牛肉居然係白色(我估係因為d醬汁o既關係),味道只係食得出好鹹同黑椒味,可以話完完全全無牛肉味。
本嚟食到呢度我地都仲未飽,只係已經比呢個網燒牛肉攪到無矖胃口,所以都無再叫其他野食喇.....

最唔明的地方係,唔知由幾時間始,笑笑居然要比茶錢(HKD5.00/位),如果你叫飲品就可以免,去日式餐廳要收茶錢小金魚都係第一次見。

仲要杯茶只係一杯超普通的綠茶粉 + 熱水o既普通綠茶,而且全餐飯無侍應主動嚟加茶,雖然小金魚同朋友都有叫其他飲品(2個飲品都OK),但係臨走時朋友想飲少少熱茶至走,咁啱又見有個侍應攞住個茶壺經過,諗住叫佢加加茶啦,點解個侍應居然只係應我地"哦,轉頭嚟"就行咗去,到我地走都無幫我地加茶,如果我地無叫野飲的話,咁就真係5蚊買一杯茶嚟飲啦。

成餐飯真係無乜地方值得我要排超過1個鐘嚟"安哥"一次。

埋單找數,二個人食咗HKD320.00,唔貴但係都唔平。
2009-05-29