2021-05-17 289 浏览
今日同男朋友留返喺大埔食夜晚,佢帶咗我去左舊墟直街附近搵嘢食,呢頭都好多餐廳,但係就比其中呢間餐廳嘅裝修吸引咗。呢間係全大埔搵一日間韓燒,聽講都開咗好多年,見佢咁多人食應該唔差。入到去除咗門口位置有好多壁畫之外,入邊更加有唔少俾你影相嘅打卡位。你一坐低你會見到枱面有三種配菜,其中個昆布係喺第二度未見過,佢應該係攞鹽水發咗。然之後佢就會自動上埋個五花腩,呢個份量簡直唔係兩個人可以食得晒嘅嘢。另外我哋揀咗個平嘅餐,但係佢個頭盆都會送咗啲靚牛,每一個部位都有三件,所以其實都唔係好洗再嗌其他,已經食咗好多肉。燒肉再加埋三種配菜咁樣包住有幾好食。因為本身佢包嘅頭盤已經好夠食,所以再剔嘅時候我就冇再嗌牛。反而叫下啲其他嘢食,其中佢哋有超大件八爪魚鬚同鮮魷揀。另外又有啲雞翼雞腎等等,其中一樣我覺得幾好食嘅係佢個醃牛肉,可能因為有醬料嘅關係比較入味同埋腍。另外佢仲有好多其他熟食,我哋就試咗佢個春川炒辣雞,不過佢特別在係會用炸雞來做。另外我哋仲試埋佢個牛肉炒粉絲,佢呢個細細碟嘅份量啱啱好。最後因為我好鍾意飲湯,而一次過試埋佢兩個湯。其中一個係佢個人蔘雞湯,雖然人蔘味唔係好出,但係都見到佢係真係用雞去煲,

燒肉再加埋三種配菜咁樣包住有幾好食。

另外我哋仲試埋佢個牛肉炒粉絲,佢呢個細細碟嘅份量啱啱好。

最後因為我好鍾意飲湯,而一次過試埋佢兩個湯。其中一個係佢個人蔘雞湯,雖然人蔘味唔係好出,但係都見到佢係真係用雞去煲,都足料。

另外試埋佢個泡菜湯,但飲落其實應該係大醬湯嚟,唔係泡菜咁簡單,所以都幾濃味。

2021-05-16