2018-12-16 938 浏览
同朋友饭聚,大家平时食得西餐多,今次转转口味食韩国菜~用某订座app订6:30时段入座有七折!我地准时去到餐厅拎位,带位同事登记后俾左张纸仔我地,话埋单时出示返,如果唔见左就无折扣优惠⋯⋯其实入座登记左,我埋单时再show一次app既订座画面唔得咩?如果最后真系遗失纸仔,系咪真系唔俾discount客人呢?收好纸仔,我地就坐低左,结果坐左5分钟,都无人拎餐牌俾我地,但我地系望到近厨房出菜位系有几个楼面倾左系度倾偈台面有钟仔㩒,我地㩒完之后,都系无人理我地⋯我唯有行出去揾返带位同事:「唔该,我地坐左咁耐都无人拎menu俾我地呀」「⋯哦」(递menu)「我地仲㩒埋钟仔都无人应」「⋯哦」虽然佢系做reception,楼面野可能真系唔关佢事,但系态度真系令人好不解⋯一句「唔好意思」或者「帮你提提D同事」都好呀讲返野食,我地叫左「芝士薯条」($118)、「田园沙律」($98)同「蒜香健康烤鸡」($168)野饮方面同行朋友叫左杯Somersby Rita($78)同柚子茶($30),我就拣左柠檬梳打($48),野饮无咩特别,唔多讲~讲下野食啦芝士薯条非常大碟,用上类似M记既幼薯条,面头撒上大量芝士
「唔该,我地坐左咁耐都无人拎menu俾我地呀」
「⋯哦」(递menu)
「我地仲㩒埋钟仔都无人应」
「⋯哦」

芝士薯条非常大碟,用上类似M记既幼薯条,面头撒上大量芝士粉同芝士酱,够哂捞均成碟薯条,除左芝士,佢仲落左少少酸瓜、红椒同腌洋葱粒系面头,芝士咸香加上佢地酸酸地既味道,融合得好好,其实唔洗点旁边个蜜糖芥末酱~几个女仔都好快清哂

田园沙律一样系大大份,沙律菜、蕃茄同鸡蛋撒上芝士粉、杏仁片同蓝莓沙律酱,口感丰富之余,蓝莓沙律酱味道酸甜开胃,同佢黎配薯条烤鸡食中和解腻岩岩好!

蒜香健康烤鸡,健康二字系佢menu真系有写既,但事实
um⋯系健康过炸鸡

烤鸡铺满蒜蓉蜜糖酱,稍嫌过多,令到鸡皮已经唔香脆,韩式烤鸡黎讲,食过整得最好既真系Goobne Chicken!
不过酱汁味道都唔错咸咸甜甜,都叫邪恶,但健康二字真系好误导哈哈哈哈
除左烤鸡,佢仲碗左一只烚鸡蛋同薯角,薯角都系急冻来货烤成,无特别,
而烚鸡蛋系非常无诚意既,蛋黄系已经过熟变成灰黄色个种

食紧野其间,见到劲多蚊滋仔咁既虫仔系台度爬,仲爬埋入我朋友杯野饮⋯卫生问题需要正视,唔系一两只,系赶完又有赶完又有⋯
七折优惠只限食品,野饮系无既,堆单每人$130左右⋯只可以讲,无折绝对唔抵食
而咁既服务同普通既食物质素,有折我都未必再黎~