经常喺网上见到有人分享 ATUM 下午茶嘅图片,有别于平时常见嘅三层下午茶,觉得几特别,bookmark 咗好耐终于嚟到一试~✤ 餐厅环境 ✤餐厅位于商场角落深处,如不熟悉K11商场应该要些许时间才能揾到。环境方面,餐厅室内楼底高,设有落地玻璃可望街景,采光度及空间感十足。枱与枱之间距离亦唔会太近,即使人多也不会嘈杂。座位方面,餐厅提供虽是硬櫈但尚可以接受。不过二人餐枱就较为细,放咗下午茶嘅长形瓷碟之后就唔太放得落其他物品,用餐嘅时候有点论尽🫢另外当日室内有点焗促,不知是否因为坏冷气而令通风不足呢😳✤ 餐厅服务 ✤餐厅店员有礼,客人入座后会送上清水及口罩套,亦主动提供櫈仔让客人放上随身物品(例如手袋、背包),服务贴心令人满意。留意到当日楼面亦有不少侍应在场,客人有需要都好快帮到手,唔会出现令客人呆等嘅情况,值得一赞👍🏻选了餐厅招牌的 Afternoon Tea Set ($458 for 2), 包食物及每人一杯饮品。落单后店员很快便送上两杯饮品。❝ 芒果果粒茶(冻)从餐牌文字描述,本以为系有鲜芒果粒嘅果茶,店员送上茶后才发现系干果冷泡茶,跟想像中有点出入。但味道不错,茶嘅浓度适中,而

✤ 餐厅环境 ✤

座位方面,餐厅提供虽是硬櫈但尚可以接受。

Afternoon Tea Set

另外当日室内有点焗促,不知是否因为坏冷气而令通风不足呢😳

✤ 餐厅服务 ✤

❝ 芒果果粒茶(冻)

但味道不错,茶嘅浓度适中,而且带淡淡芒果味,几适合下午茶食甜点时解腻。
芒果果粒茶

❝ 苹果姜粒茶(热)

店员提供三分钟嘅漏斗,给予充裕时间让苹果味渗透茶中,入口带有微微果香,不过姜味就冇想像中咁浓烈。
苹果姜粒茶

店员送上饮品后,二人边饮边等,同时亦留意到厨师在一旁现制下午茶食品。

但因为唔少食物都系现场制作,足足等咗20-30分钟先有得食🙈

终于等到食物送上,当然系相机食先,影咗好多相👍🏻

Afternoon Tea Set

Afternoon Tea Set 总共有24款食物,包括12款咸点及12款甜品,以及司康2件。以下将从咸到甜逐一介绍~

❝ 鱼子酱蟹肉挞

蟹肉装得满满,份量毫不吝啬。加上鱼子酱嘅咸香,鲜香味道更添一份层次。

挞底亦够干身脆口,整体发挥出色✨
鱼子酱蟹肉挞

❝ 忌廉芝士三文鱼卷

三文鱼配忌廉芝士,属下午茶常见配搭。虽然食材简单,但以卷物形式呈上,卖相格外精致,味道亦不俗。
忌廉芝士三文鱼卷

❝ 沙甸鱼迷你班戟

欣赏沙甸鱼唔会过咸,底层嘅班戟更有中和咸味之效,喺惹味同淡味之间取得平衡。

对于怕重口味嘅人嚟讲,呢件嘅咸点嘅味道就恰到好处喇💗
沙甸鱼迷你班戟

❝ 羊奶芝士小蛋糕

羊奶芝士口感软滑,蛋糕湿润唔干。但略嫌芝士比例比较多,如果蛋糕可以再厚身少少就更好。
羊奶芝士小蛋糕

❝ 柠檬吞拿鱼配蛋黄酱

吞拿鱼入口鲜甜软嫩,并且以脆挞盛载,做出外脆内软嘅口感。简单拌以浓稠香甜嘅蛋黄酱,系一道清新开胃嘅小食~
柠檬吞拿鱼配蛋黄酱

❝ 腌渍小番茄巴马火腿

巴马火腿咸香适中,搭配清新开胃嘅小番茄,浓淡融合得刚刚好。不过巴马火腿太过干身,咬落就硬咗啲。
腌渍小番茄巴马火腿

❝ 鹅肝脆饼

鹅肝酱压成圆饼形,搭上脆饼系双重口感。最欣赏顶部有柠檬酱解腻,即使平时唔太钟情于鹅肝都觉得不错呢~
鹅肝脆饼

❝ 司康

今次下午茶里面,司康系153最爱,没有之一。

店员送上司康时依然保持微暖,底面皆烤至微焦带脆,内里十分松软而且充满牛油香,整体温度、湿度同味道都拿捏得刚刚好。

另上嘅 clotted cream 轻盈香滑,食落毫无包袱,但仙人掌橙酱则略嫌偏甜,不太合个人口味。
司康

❝ 各式泡芙

下午茶总共有4款泡芙,每款味道各异。留意过自己同隔离枱嘅口味亦有不同,相信系随机款式。

Afternoon Tea Set

153试到嘅有蓝莓、焦糖、红桑子、热情果,但其中最有惊喜嘅系热情果,竟然加咗咸蛋黄喺里面,甜中带咸嘅味道系出奇地夹。

但可能因为泡芙系预先整定,外层略𣺉唔够新鲜☹️

❝ 朱古力挞

朱古力味非常浓郁,浓甜味道在舌间徘徊,令人回味良久。直到落笔写食评嘅呢刻,依然心心念念这特浓朱古力挞呢🤎
朱古力挞

❝ 拖肥挞

甜挞底戴满拖肥馅料,一口咬落却是甜而不腻,入口融化成极致嘅味觉享受。
拖肥挞

❝ 紫薯挞

沉实嘅紫薯馅料配上颜色鲜艳嘅食用花,卖相甚为精致,挞底亦松脆可口。

但可能深紫色嘅外表令期望过高,觉得紫薯味道唔及想像中浓呢🙈

紫薯挞

✤ 整体评价 ✤

整体而言,下午茶嘅食物味道不俗,食材配搭亦算新颖。

但如果要严格评价,其实咸点比甜点更胜一筹。

因为甜点种类以挞类及泡芙为主,不同甜点之间嘅差异仅限于味道,而未有太多口感上嘅变化。

而且十二件甜点里面有足足四款泡芙,感觉欠缺了点诚意。

另外餐厅采用时令食材,每日供应食物款式都有不同,而餐牌上并无提到当日款式。

上菜当时店员亦无介绍食物名称,令人有种懵然不知食物款式嘅感觉,153后来向餐厅查询才知悉食物款式😐 下次如能口头或以文字介绍返就更好。综合所有因素,会比 OK 评价啦~
2022-11-12
芒果果粒茶