2016-06-13
(我食左成千蚊,點解無啦啦唔批?我港島人試呢間有幾出奇?電視都有賣啦,使咩要人試食呀!?我有彈有讚,如實報導,我諗唔到有咩內容可以改)老實說我對爬山零認識,亦唔知道餐廳背景,純粹見到介紹覺得幾得意就book枱食飯。無咩期望,因為覺得主題餐廳多數都係gimmick野,食物普普過得去就算。但去完野玩山店後我對主題餐廳改觀了。8點鐘去到慶幸自己有book枱,因為已經full house兼有人等緊位了。該晚同朋友2人去食,餐廳經理安排左一張靠牆既2人枱比我地~餐廳環境營造露營既感覺,有露營設備, 露營帳蓬, 繩索, 行山服飾等, 枱全部都係木,餐桌上放上紅白格仔餐巾、地圖餐牌及保溫瓶等, 十足去露營一樣, 玩味十足。(早知投入d放工換件t shirt先嚟 haha!)餐廳內原來仲有一張可以坐廿人長枱和兩間獨立房(大約坐8人), 多人聚會就唔會嘈親人啦~只係8點鐘去,好多野食已經sold out,例如我一心想食既龍蝦、煮蜆、甘魚都無晒~所以最好早d去食!。👄Somerby Apple Cyder $98👉🏻呢款係special drink,賣相粉紅色好吸引,必叫~ 粉紅色既係草莓沙冰,而倒轉嗰隻
。
👉🏻呢款係special drink,賣相粉紅色好吸引,必叫~ 粉紅色既係草莓沙冰,而倒轉嗰隻就明顯係apple cyder~ 兩者都係易入口、帶甜味既,所以加埋飲味道好夾~酒味亦淡左,岩女仔飲~但份量大,可以2人share一杯~
。
👉🏻餐前會比客人的~所以我無再特別叫有包既野食~麵包微暖,配上湯的話就一流~(但我無叫湯haha~)
。
👉🏻即係紅菜頭沙律。沙律內有藍芝士、甜合桃、沙拉菜同紅菜頭粒~紅菜頭好甜,好食~蔬菜新鮮~藍芝士令成個沙律個味好出,好香口~
。
👉🏻即係香煎大比目魚。肉質好滑,滑到好易夾散~外層煎得香脆,有咬感。魚既調味當然唔錯,醬汁好似鰻魚汁。鐵板上仲有薄身既菇片,吸晒魚汁食都好好味~
。
👉🏻白汁青口。 好creamy,青口唔算肥但新鮮,連埋白汁一齊食味道超捧~白汁內亦都有薄身既菇片~
。
👉🏻睇名以為係普通三文魚卷,但其實佢地包住蟹肉架!卷上放了魚籽醬粒~ 咬落好鮮甜好fresh~蟹肉味好出!好食!
。
👉🏻羊排。佢有分2人份($198)/4人份(298)。因為覺得2人份實在太少,所以都係叫4人份量。呢個反而有點失望。羊肉無咩味。不過肉質算嫩。
。
👉🏻呢個我期待左好耐~~~~一坐底已經叫店員留定個比我~因為小妹我好好好鍾意食apple crumble~
呢個甜品係用細蘋果挖空個心,將d蘋果肉切粒同肉桂糖一齊煮,之後將煮過既肉連汁倒返入空心蘋果度~蘋果都會出水,所以內裡變得好juicy~~我估整個蘋果有焗過下,因為連個空心蘋果都變淋d~ 真係可以整個食落肚~好好食~除左插喺度裝飾嗰條肉桂條唔食得之外,haha~!
。
服務:讚!個個雖然好忙,但唔會扮睇唔到你,而係會即時應你並且好好禮拜面帶笑容~ 行去洗手間時店員會讓開比你行先,呢點好多侍應已經唔識,成日同客爭路,所以呢度既staff traning唔錯!仲有,我叫得太多野食 (LOL) 張2人枱唔夠位放,佢地即自動自覺搬張枱過嚟同我加大張枱,超貼心!(我覺得有點唔好意思呢^_^)
有唔少朋友都已經有興趣嚟食~我都會再光顧!