2013-08-23
今日,難得放假,一心同男友去又一城睇戲、兼食餐好少少嘅飯浪漫吓,點知,食到要打去食環署。我男友叫咗一份肉眼扒,起初叫六成,嚟到係九成九熟,同侍應反映完,個侍應話做過份,再嚟一份,係八成熟,都算,點知,塊扒完全冇肉味、唔係紅色、似豬肉多過牛肉、唔係煎似烚熟、脂肪有陣羶臭味,好明顯塊扒一係放咗好耐、一係低價劣質貨,終於明白叫六成整九成九熟嘅原因。再同個侍應反映,佢話會同上級反映後,就不了了之。結果,我男友食完返屋企就唔舒服,個胃頂住、跟手作嘔、半夜四點我打去食環署投訴,而家跟進當中。哩個品牌嘅餐廳,都算薄有名氣,一向食物也不差、咖啡也不錯、價錢也不算平,其實,一份 $188 嘅肉眼扒係冇錢賺,局住要入劣質貨、或好少客點,而令到存放太耐肉質起變化,倒不如取消哩道菜色,吓吓要食到啲客唔舒服、打去食環署、上嚟寫一大段嘢反映,客人浪費時間之餘、餐廳又要收告票,又何苦?!哩次係我生平第一次打去食環署,唯一多謝間餐廳,係令我發現食環署原來 24 小時(1823)都有人接聽,又識多樣嘢。因為,間餐廳係我揀,我個唔生性嘅男友好怪我,結果,好好地一日假,最終,嘈交收場,今次,我唔追究到底,我唔姓樊,緊接,係
哩次係我生平第一次打去食環署,唯一多謝間餐廳,係令我發現食環署原來 24 小時(1823)都有人接聽,又識多樣嘢。因為,間餐廳係我揀,我個唔生性嘅男友好怪我,結果,好好地一日假,最終,嘈交收場,今次,我唔追究到底,我唔姓樊,緊接,係考慮要換過個男朋友。