2016-04-11
約了朋友4月7日晚上7時在漁牧吃飯,前一天訂位,餐廳推介香辣炒蟹,好丫,預訂。當晚6:45pm在金鐘等地鐵,WhatApp朋友我會準時到。差不多7:00到餐廳,問是不是訂了香辣炒蟹,是丫,OK!三個朋友一個個到,看餐牌,約7:10-7:15向一位女待應落單。先來兩碟涼菜 – 「脆菜」幾特別,味道不錯,但「皮蛋姜片」就麻麻。然後來一大盆招牌菜 - 「香燒魚」,要鱸魚,蒜茸味。賣相甚好,朋友一見就嘩嘩聲。我在國內吃過幾次湘菜,覺得沒有甚麼特別。不過,魚肉又真係滑滑~~正!之後香辣炒蟹和其他菜,OK啦!本來都吃得幾愉快,不過到8:00pm, 女待應走來,問還要點菜否?不用了唔該。她一會便送單來。哦?以為是美式餐廳的形式,付款囉。再過幾分鐘,女待應又走來,說我們已坐了1.5小時,有人客在外面等位,要求我們要儘快俾檯。有冇攪錯?邊有1.5小時?女待應堅持我們是6:30落單(我7點先到!),我問佢,是妳落單,妳唔清楚幾點落單咩?佢唔理,總之佢話係6:30,冇錯!我估計是因為訂了香辣炒蟹,餐廳提早落單!我知尖沙咀好多餐廳都有1.5小時的限制,所以一早提醒朋友要準時,想不到依家仲要呃鐘。大佬呀!和朋友
之後香辣炒蟹和其他菜,OK啦!
我估計是因為訂了香辣炒蟹,餐廳提早落單!
我知尖沙咀好多餐廳都有1.5小時的限制,所以一早提醒朋友要準時,想不到依家仲要呃鐘。大佬呀!和朋友吃飯聚舊聊天,一小時都冇,野都未食完就要趕人走,以後都唔去!