2015-11-13
朋友生日共聚, 首先要問O下朋友想食咩啦, 一講想食泰國野, 就上網搵, 見呢間都唔錯, book位都有, 就揀啦6點已經到, 似剛開晚市, 人不多。好快就安排左比較近大門的位口, 都係角落位, O岩哂我同朋友慢慢傾計, 又唔會嘈到人。生蠔 - 做緊promo, 十幾蚊就食到一隻, 試試先。有D似COFFIN BAY, 入口有大量海水味, 未會好咸, 咬一口好creamy, 滑而無渣, 廚師都開得好純熟, 沒有殼碎, 入口好安全。沙嗲串燒- 叫左半打, 豬牛雞各二, 自問對看那一種肉類有些心得, 但仍然一時分不到豬及牛, 因為兩者都比較深色。串燒似炭烤, 聞到少許炭烤味。三款串燒肉質都偏乾, 但醃肉的味道好好, 有咸香而不重, 配合沙嗲汁好夾馬拉盞炒椰菜苗- 鑊氣十足, 椰菜苗非間間泰式食肆會有, 加入馬拉盞, 魚油味同菜苗好夾, 爽脆的菜苗食時不會覺油膩之餘, 重重的馬拉盞味又不會過咸, 味道適中。鮮蝦炒金邊粉 - 炒得好乾身, 調味亦好均勻,配料除左蝦外, 有芽菜, 蔥, 蛋絲及豆干, 當然有重要的花生碎同青檸汁, 每樣配料都同金邊粉好夾, 好難得食到炒得乾身, 又唔油膩的金
生蠔
沙嗲串燒
馬拉盞炒椰菜苗-
鮮蝦炒金邊粉
肉碎看似乾身, 但食時都不停出水, 包生菜包會令到好多水份出, 食時不太方便, 而且偏辣, 朋友都過就算
题外话/补充资料:
我地個位其實距離廚房門口有少少距離, 但人多, 開始煮多D有鑊氣的食物, 油煙就出黎, 門又沒有關, 本想同朋友再多聊聊天, 但油煙令我們喉嚨及眼睛都好辛苦, 所以無奈早走