2019-06-06
如果淨係講食物 係好味的我本身對服務無特別期望,但離場時都非常失望。好食的餐廳非只你一間,巿場上顧客大把選擇。我朋友有訂位,到咗之後坐低:「用餐時間90分鐘,寫到明㗎」呢句係我第一句聽到的對白。九十分鐘後,無爆場無要我地埋單,我地就加點咗甜品,亦都預咗有客我地都可以走⋯然後到了一刻,有客人來,店員衝埋嚟一句「你地坐咗180分鐘㗎啦」。我又無話唔走?咩事呢?呢句係我第二句聽到的對白。然後朋友問一問,訂枱係咪有九折?店員問「你入嚟時有冇影相?」咁簡單易明同咁有關聯的答法,我一定應該明你講咩啦。我朋友好好地問係影咩相?店員話「寫明㗎,有寫明㗎」雖然我唔知亦唔明邊度寫明,但我地都無再問,俾囉!最後,朋友俾咗張信用咭,但店員x2顧住傾計無過來收。我心諗,我真心怕佢來同我講我已經坐咗185分鐘,主動請佢收。店員「我地只收現金」。哦⋯⋯咁咪俾現金囉。呢句係第五句對白。然後找錢「俾張優惠券你」。呢句係唯一一句我想笑嘅對白。
然後找錢「俾張優惠券你」。呢句係唯一一句我想笑嘅對白。