2017-11-22
九龍城出名多泰菜! 行開呢邊順便食個lunch,係街市附近見到亞泰廚房!應該新餐廳黎,以前行過唔多覺,又或者我太耐無黎了餐廳有兩層,地方幾大,牆身掛左唔少畫,泰國餐廳黎講比較少見吧~感覺係一間正正常常既西餐廳餐具擺放都比較隨意,但只得筷子,都應該係飯粉麵為主!午市黎講價錢算正常,都係42-55既價位。全部都係泰式野,冬蔭公,香茅,香葉,青咖哩!餐湯少不免!雞湯加上白蘿蔔,味道清甜!可惜無得添飲香茅雞脾配油飯海南雞飯既油飯好緊要,可以話係飯既靈魂所在!呢度既飯好香雞油味!但一啲都唔油,食落軟硬適中,而且有淡淡咸味,超開胃而雞脾煎香上碟,食落唔太特別,但加埋香茅汁,超正!!香茅汁,香,甜,酸! 惹味又開胃,平平無其既雞脾變得非常好味雞脾肉無醃過,記得一定要加汁食!泰國人海南雞飯朋友點既海南雞都唔差!雞肉微暖,食落又香又嫩滑,醬汁似係沙嗲醬微甜帶辣。雞本身夠味,唔加沙嗲汁一樣咁好食食泰國野我一定飲泰式奶茶!佢總有一種泰式奶茶先飲到既奶香同甜味奶茶又香又滑,比港式既甜,但甜得黎唔膩睇openrice,見佢晚餐menu有南瓜布甸, 可惜lunch無得試下次再黎!!
餐具擺放都比較隨意,但只得筷子,都應該係飯粉麵為主!
餐湯少不免!雞湯加上白蘿蔔,味道清甜!可惜無得添飲
香茅雞脾配油飯
而雞脾煎香上碟,食落唔太特別,但加埋香茅汁,超正!!
雞脾肉無醃過,記得一定要加汁食!
泰國人海南雞飯