2017-11-18 2793 浏览
今中雖然係開心星期五既前一日,放工亦無阻我約朋友食飯,想約就約話咁易,朋友眼紅我去泰國係咁食,所以特意約佢食泰國菜,依區隱藏唔少美味餐廳於工廈內,真係唔花少少功夫都未必搵到,依間泰國菜餐廳亦係依區幾有名氣,做開勇者既我當然要食下佢既泰菜功架啦黎到餐廳門口見到一列椅子排好比等位既客人坐,一入餐廳已全場滿座,預早訂座既我早到左十分鐘,店員亦友善叫我地係門外等一陣,餐廳既裝修都以文青簡約風做主題,舒服得黎似屋企感覺泰式生蝦一份有四隻,每隻都大隻新鮮,夾埋蒜粒同辣椒粒點生蝦汁一口食,肉質爽滑彈牙,本身辣汁惹味十足,令鮮味更提高,真係食極都唔厭泰式炒金邊粉 本身我都不太愛食pad Thai,因為食過好多間泰菜餐廳炒既都偏酸,由於朋友鍾意食所以點左,估唔到我由此愛上依度既炒金邊粉,食落無平時一般食到既咁酸,反而甜味較強,咀嚼緊先慢慢有陣陣既酸味出黎,而且有每條金邊粉都掛左汁咁,加配料非常豐富,食落好滋味啊,愈食愈開胃,完全唔抗拒仲要係咁夾黎食,好味喔海南雞半隻 一送上枱見到賣相已經相當吸引,淨係睇到都覺得好食,雞肉旁邊有兩款醬汁,分別係黑醬油同酸辣汁,雞肉嫩滑啖啖肉,愈食愈香,全部雞肉連皮既肥瘦適

泰式生蝦

泰式炒金邊粉

海南雞半隻
一送上枱見到賣相已經相當吸引,淨係睇到都覺得好食,雞肉旁邊有兩款醬汁,分別係黑醬油同酸辣汁,雞肉嫩滑啖啖肉,愈食愈香,全部雞肉連皮既肥瘦適中,而且無骨,點醬汁食倍滋味

小食拼盤
拼盤有兩件蝦餅、兩件春卷、四件雞棗,每款都炸得好香脆,蝦餅味重夠彈牙,春卷捲住蘿蔔絲芽菜等餡料,點泰式辣醬食脆口酸甜又開胃,雞棗其實係雞肉碎外面用腐皮包住左整成波狀,食落啖啖肉,味道幾濃又惹味

食泰菜點少得飲泰式奶茶,香滑濃郁
青檸梳打唔會太酸,飲落清新爽快

整體而言,餐廳裝修簡單似個家,舒服感覺強烈,上菜速度快,每款食物份量都幾多,味道唔錯亦有驚喜,價錢合理,食完飽飽後亦不忘下次再想黎過