趁住新年假未完,今日入左元朗探好友,佢亦一盡地主之儀,帶我食好西😋可能最近情況比較敏感,市民都少出去食飯,所以好好彩唔洗等就可以入座了。-牛肉船麵 ($58)🌕🌕🌕🌕🌕湯底以新鮮牛骨熬製,非常濃郁好飲!牛腩淋身入味而不爛,牛丸有咬口,好食到停唔到口,難怪成為熱門菜式~-粉紅船麵 ($52)🌕🌕🌕🌕🌑原來真係粉紅色的😂(但相片有色差睇唔到。)湯底以紅腐乳同豬骨湯製成,有濃郁嘅南乳味,又唔會過咸,加上有少少酸酸嘅味道,感覺幾有趣。魚蛋同魚片頭彈牙,豆卜索滿湯汁,同牛肉船麵比較,又係另一種特式!但以味道黎講,始終鍾情前者😜-舖頭有個小tips,就係「四大調味,缺一不可」,大家可以隨意加入適量魚露、白糖、白醋、辣椒粉。不過個人認為湯底本身已經好濃郁,其實唔落都好夠味了~~-芒果糯米飯 ($45) 🌕🌕🌕🌖🌑食泰式餐廳又點少得甜品呢?所以加了一個芒果糯米飯。餐廳仲好貼心準備左公羹添!整體味道不俗,糯米飯造型似迷你糭😂只係芒果唔當造唔夠甜,甚至有少少酸~~但都叫為依一餐畫上完滿嘅句號💛

牛肉船麵 ($58)
🌕🌕🌕🌕🌕
粉紅船麵 ($52)🌕🌕🌕🌕🌑