今日突然心血來潮好想食泰菜,經朋友介紹之下就嚟佐依間位於元朗嘅薄荷葉泰國茶餐廳。😃😃外面望入去個感覺好似一間泰國式嘅酒吧,有露天座位同室內😎😎室內配上有泰國特色嘅吊燈同擺設,成個感覺令人真係好似身處係泰國咁😎😎餐牌上有傳統嘅泰菜亦都有唔少加入新元素嘅菜式,最後都係決定食返比較傳統嘅泰菜。首先係生茶肉碎包(豬肉)😍😍份量好足,碎肉多汁炒到好香,翠綠色嘅生菜夠新鮮,味道岩岩好唔會太咸,肉碎當中有少許嘅辣椒又辣又惹味越食越辣🤤🤤生菜包住滿滿嘅香肉碎食落真係好滿足!😉😉再嚟食泰國菜又點少得叫咖喱呢❤❤咖哩椰汁味好重,唔辣偏甜嘅咖哩,最出色係個薄餅👍🏻👍🏻外皮脆口食落仲好軟熟,沾佐咖喱嘅薄餅,特別好味,絕對係一絕嘅搭配😆😆從來未食過咁出色嘅薄餅!最後就係本店招牌菜之—豬仔脾,賣相一流有好多沙律菜墊底😄😄唔會話剩係得肉,外面燒到有少少脆但肉又唔會變得好硬身,再加埋啲甜酸汁係面味道更上一層樓😋😋而且食落仲有陣特別嘅香料味,正😯😯最方便係豬仔脾用錫紙包住,可以就咁攞住嚟食,認真體貼,抵讚👍🏻👍🏻伴碟嘅沙律菜亦都好新鮮,店員話原來依到大部份嘅菜同埋香料都係老闆娘自己係流浮山種嘅,全部都係有機菜,難怪咁新

最方便係豬仔脾用錫紙包住,可以就咁攞住嚟食,認真體貼,抵讚👍🏻👍🏻伴碟嘅沙律菜亦都好新鮮,店員話原來依到大部份嘅菜同埋香料都係老闆娘自己係流浮山種嘅,全部都係有機菜,難怪咁新鮮啦!😁😁
元朗出名多美味泰菜,以後想食泰菜又有多個選擇啦!😄😄