2010-07-12
啱啱7月1日先同囡囡及其同學仔食過一次,已經忍唔住同老公係7月3日再黎,是因這裡真是太吸引了。:我地仲約咗屋企人一大班係7月10日再來,兩星期唔夠已經來了3次。真係食極都唔厭!我地幾次都是order午市套餐,套餐除了肉類之外其他食物都是放題形式供應,以及要在60分鐘完成。這幾次共吃了以下食品:湯底和牛清湯:好像清湯腩般既清但充滿濃濃牛肉香味。豆乳湯:雖然以我來說稍為咸咗少少,但豆味濃而滑。昆布湯:有D似Sukiyaki湯底,帶日式甜豉油香味。肉類$52進口牛肉:雖然係店內最平的,但質素不算差,起碼肥瘦均衡。$68上等進口牛肉:比較起上者,一定會係靚D啦!牛肉佈滿油花。$48豚肉:夠薄易熟,肥瘦均衡。任取任食 –火鍋料食物區熟食日本珍珠米飯:OK!軟而黏。和牛炒飯:老公喜愛食品之一,其牛脂味濃,飯身炒得乾爽。特色火鍋料油揚﹝日本豆卜﹞:媽咪最喜愛,本身平薄,吸收湯精華後待其軟身,非常好味。日本黑薯糕、上海年糕:兩者放入湯煮一陣,口感煙韌。豆腐:妹妹喜愛之原因是有豆味及非常白滑。素麵:滾一滾就可夾上吃,好滑好好味。烏冬:小女最喜愛食品,有質感粗而韌。新鮮蔬菜鮮冬菇、金菇菜、、雞脾菇、白蘿蔔
湯底
和牛清湯:好像清湯腩般既清但充滿濃濃牛肉香味。
豆乳湯:雖然以我來說稍為咸咗少少,但豆味濃而滑。
昆布湯:有D似Sukiyaki湯底,帶日式甜豉油香味。
肉類
$48豚肉:夠薄易熟,肥瘦均衡。
任取任食 –火鍋料食物區
熟食
日本珍珠米飯:OK!軟而黏。
和牛炒飯:老公喜愛食品之一,其牛脂味濃,飯身炒得乾爽。
特色火鍋料
日本黑薯糕、上海年糕:兩者放入湯煮一陣,口感煙韌。
豆腐:妹妹喜愛之原因是有豆味及非常白滑。
素麵:滾一滾就可夾上吃,好滑好好味。
烏冬:小女最喜愛食品,有質感粗而韌。
新鮮蔬菜
鮮冬菇、金菇菜、、雞脾菇、白蘿蔔,珍珠荀、粟米、生菜、波菜、娃娃菜、蕃茄、芽菜、大蔥、洋蔥
丸類﹝午市只有一款選擇﹞
獅子狗:沒有什麼特別。
甜品
4款味道的牛奶公司雪糕,分別是綠茶、芝麻、豆腐及雲呢拿。
頭兩次服務員的態度非常誠懇有耐性講解餐牌上的分別,而且更會在你入座及享用了45分鐘後體貼地告知你:「還有15分鐘享用時間,仲有什麼可以幫你地呢!」。但是今次就差咗D,是因到最後5分鐘時,1名身穿西裝的男士﹝應該是經理掛﹞,既然走到我面前語帶不滿地說:「時間差不多,請妳儘快食完,出面仲有其他客人等枱嫁。」當時我和老公都是差不多就食完面前的雪糕,心想他可唔可以用好D聲氣或其他方法來通知我地呢!
雖然如此,我地成班都食得非常滿足。但係60分鐘其實是很趕的,如果下次到最後5分鐘時仍是那樣好似比人“喝”走咁,幾好我都唔會再來!