一家人出去食飯,我都幾鐘意食火鍋,一齊烚下烚下又温馨,又食到好多唔同食物,好滿足。今次吃貨家庭黎到灣仔QRE既「百花漁莊」食粥底火鍋,平日夜晚既關係,環境都相對寧靜,店内座位又夠寬闊,簡潔明亮坐得舒服。火鍋有幾款唔同湯底之外,亦有 #滿粥鍋 ,即是最Basic既粥底,會另上兩碗米粥、菜甫、粟米粒、南瓜作配料,吃完所有火鍋配料先加入湯底一同煮熟成為粥品。火鍋配料包括海鮮、肉類、蔬菜都有好多選擇,用料新鮮高質。🥢頂級牛板腱和美國安格斯牛肉🥩牛板腱較瘦,咬口佳,肉味香濃。安格斯則肥瘦適中,油花均勻,入口順滑,油香甘腴,肉味突出。🥢百花小魚兒🐟白身小魚以為很多骨,但原來主要係背脊骨,細骨唔多,煮熟後肉質仍然挺身爽脆,鮮味十足,有驚喜。🥢鴨血、豬腰花、牛柏葉最特別係有豬腰花,平時自己一定唔會買,因為清洗都有技巧,豬腰煮熟後界花更明顯,也增加了口感,入口爽脆,亦無內臟既怪味,唔錯。鴨血香滑、牛柏葉彈牙唔韌。其他配料仲點左松露香菇貢丸、手打墨魚丸、芝士腸、炸魚皮、響鈴等等,好豐富。Like 佢哋社交平台仲可享特飲買一送一優惠。要左熱情果蘆薈梳打和烏龍桂圓冰,份量都好大杯,計落只係$24/杯,好超值。

火鍋配料包括海鮮、肉類、蔬菜都有好多選擇,用料新鮮高質。

🥢頂級牛板腱和美國安格斯牛肉🥩

🥢百花小魚兒🐟

🥢鴨血、豬腰花、牛柏葉

最後當然要留肚食埋集合全部食材精華既粥,加晒材料煮5分鐘就食得,唔洗點加調味都勁清甜綿滑,養生降火。

總結成餐飯唔會太過大魚大肉,以品嚐食材原味為主,所以食完滿足口腹又唔會太飽滯,貴精不貴多更適合我地。
2023-06-30