2017-10-07 51 浏览
平時喺大埔都經過《OPPA韓國燒肉店》,望入去每一次都好想試吓,今次就一家人試吓韓式燒肉。餐牌入面有好多食物選擇,另外更有多款套餐,職員向我哋推介「馬場洞」套餐,套餐入面有十種食物,熟食方面有「韓式炸雞」同埋「韓式海鮮年糕」。炸雞賣相好吸引,食落去香脆可口。海鮮年糕用石鍋裝住,可以保存年糕嘅溫度,而且食落去啖啖海鮮鮮味,除此之外,年糕咬落去煙煙靭靭,仲有一點辣度,好滋味。等咗一陣,所有肉類同埋魚類都嚟齊晒,「銀雪魚扒」係我嘅至愛,當然唔少得即刻要試吓佢啦,職員仲好體貼教我地點樣燒,魚扒好大塊而且厚身,食落去魚肉好滑,而且外皮燒到好香脆,食落去有好新鮮嘅魚味道。另外「鹿兒島橡味黑豚」呈現粉紅色,食落去肉質爽口彈牙,好濃郁嘅新鮮豬肉味道,而且口感爽滑,必食。除此之外,「澳洲和牛上肩肉(M9)」、「澳洲和牛五花」、「A4和牛三角肉」、「宮崎和牛上蓋肉眼」、「澳洲和牛脷」、「銀雪魚扒」同埋「匈牙利鵝肝」等等都好新鮮好好味!最後再叫咗一個「豬肉石鍋拌飯」Share食,辣度可以自由選擇,只需要加少少辣醬,連埋啲配料同埋飯一齊食,味道已經香濃。飲品方面,分別叫咗「草莓冰蜜蜜」同埋「原個菠蘿冰」,賣相

飲品方面,分別叫咗「草莓冰蜜蜜」同埋「原個菠蘿冰」,賣相各有各特色。
我飲個杯「草莓冰蜜蜜」,入面真係有一條韓國長方體嘅士多啤梨味冰條放左係特飲嘅入面,加埋啲冰同埋梳打一齊飲,又真係幾Match,值得一試。

總括而言,所有食物都好新鮮,又可自己烹調,一邊享用韓國啤酒、酒精飲品,一邊睇韓國流行歌曲MV,一邊品嚐韓國美食,果然係老少咸宜聚餐嘅好地方。