2018-05-08
平時除了踏單車外,基本都很少入大埔太和這邊。今日特地入太和友人食韓燒,這是他極力推薦的。來到後我就秒懂為什麼他喜歡這間了,門口四隻吸睛大字寫著「和牛任食」 😂,朋友是典型食肉獸不愛吃菜,這家燒肉放題完全合他口味。難得食韓燒,我地食好點,選了頭盤包海鮮的江南海鮮燒肉放題。這個套餐是包埋任飲的,包括Asahi 和 紅白酒。 剛坐下不久店員就很純熟幫我們開爐和送上擺放精緻的牛肉頭盤。有埋紙仔話你知係咩肉,都幾好,平時都唔識分食緊係牛的什麼部位。個pan 係設計係有點傾斜的,目的係將烤肉的多餘油流走。 雖然少食烤肉,但工具和燒起來都好順手,火力夠煎pan很快就熱,加上牛肉很快就熟,薄的話一分鐘就可以上碟。個人比較喜歡吃A4黑毛和牛肩肉和美國小牛排。而爐邊的泡菜煎蛋都好快有得食,泡菜量多足料 👍🏻接著輪到海鮮上陣,鯖魚很大條肥美,放在一旁慢慢烤就可以,虎蝦已開對半方便燒,肉質彈牙都幾新鮮。海鮮還包括鮑魚和帶子,帶子鮮甜多汁,鮑魚也很彈牙,雖然餐廳主打係烤肉,但海鮮質素都好高。順帶一提,肉和鯖魚本身已有調味,就算不沾醬料都好食。食完頭盤仲可以落紙叫其他野食,選擇都幾多,和牛可以任叫,我地叫左魷魚鬚
食完頭盤仲可以落紙叫其他野食,選擇都幾多,和牛可以任叫,我地叫左魷魚鬚、豬大腸等等。
餐廳環境舒服,座位唔迫,服務員都夠多,舉手都很快過來幫手換gas, 追order等等。不過來的一定要先訂位,現場睇到都滿場,walk in 的要等唔少時間。